Scurtă poveste a cartofului
E gustos şi-l consumăm sub orice formă: fiert, copt, prăjit. Călătoria lui începe acum 7000 de ani, în Anzii peruvieni, ajunge în Spania şi de aici în toată Europa.
Secole de-a rândul a fost considerat mâncarea săracilor, pentru că era o plantă rezistentă şi nepretenţioasă şi o hrană săţioasă. Cartoful conţine majoritatea vitaminelor, carbohidraţi, fier, magneziu, potasiu.
Cartofii pot fi preparaţi în multe feluri: întregi sau tăiaţi, cu coajă sau fără, fierţi, copţi, părjiţi. Pot fi consumaţi simpli, în combinaţie cu alte legume sau drept garnitură la preparate din carne. Spre deosebire de alte legume, se gătesc uşor la cuptorul cu microunde, dacă sunt înveliţi într-o folie de plastic perforată din loc în loc, conservându-şi valorile nutritive. pe timpul iernii se păstrează uşor, nu au nevoie decât de un loc răcoros şi întunecat.
Poate nu ştiai, dar cartofii sunt folosiţi şi la prepararea unor băuturi alcoolice, cum ar fi vodka.