Studiu: 85% dintre conservele din carne conţin nitrit de sodiu

conserve carne jpeg

Aproximativ 85% din conservele de carne de pe piaţă conţin nitrit de sodiu, care, în prezenţa proteinelor, se poate transforma într-o substanţă care ar putea duce la apariţia cancerului de stomac. Mai mult, 25% din conservele de carne conţin cartilagii, vase de sânge şi nervi.

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) a realizat un studiu privind calitatea conservelor din carne denumită „Hrană sănătoasă – o investiţie pe termen lung în sănătatea noastră”.

Au fost achiziţionate, în cursul lunii ianuarie a.c., 60 de sortimente de conserve din carne din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenţia în ceea ce priveşte conţinutul acestui tip de produs şi potenţialele efecte asupra sănătăţii consumatorilor. Potrivit studiului APC, 25% dintre conservele din carne analizate conţin carne separată mecanic, adică ţesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi, ţesut conjunctiv şi sunt aditivate cu caragenan, carmin, monoglutamat de sodiu şi nitrit de sodiu.

Concluzii

Studiul a fost realizat de către o echipă de experţi ai APC România, coordonaţi de conf. univ. dr. Costel Stanciu. Concluziile studiului:

„1.La 88% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de carne, inclusiv şi de cea separată mecanic, în timp ce numai la 12% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de apă. 2. La 52% dintre produsele analizate, apa este cel de-al doilea ingredient, urmat de şorici în proporţie de 20%, carne în proporţie de 15% şi sare, plasmă din sânge, organe, ulei şi muştar în proporţie de 13%. 3. La 25% dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de către şorici, în proporţie de 15% de către apă, în proporţie de 13% de către amidon, în proporţie de 10% de către proteine din soia, şi în proporţii variabile de către sare, gelatină, untură, grăsime porc, carne pasăre, condimente, organe de porc, aditivi alimentari şi condimente.

În concluzie, cantitatea de apă şi substanţe de îngroşare naturale şi artificiale este destul de mare, ceea ce denotă o calitate scăzută a majorităţii produselor de acest tip.“, se arată în comunicatul APC.

Aditivi alimentari

De asemenea, în cele 60 de produse analizate s-au identificat numeroase categorii de aditivi alimentari:

• 90% din conservele analizate conţin aditivi alimentari, adică E-uri, de la 1 aditiv alimentar până la 9 aditivi alimentari.

• 85% din conservele analizate conţin nitrit de sodiu.

• 48% din conservele analizate conţin monoglutamat de sodiu.

• 38% din conservele analizate sunt colorate cu carmin.

• 37% din conservele analizate conţin caragenan.

• 37% din conservele analizate conţin arome artificiale.

„La alegerea unei conserve din carne trebuie să aveţi în vedere cantitatea de carne din respectivul produs şi principalii nutrienţi menţionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi graşi saturaţi, conţinutul de sare, evitându-se acele conserve care au în compoziţie aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul şi nitritul de sodiu. Totodată, trebuie evitate conservele din carne separată mecanic (resturile rămase după îndepărtarea manuală a cărnii de pe oase, adică ţesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi si ţesut conjunctiv) cu adaosuri de şorici, zaharuri, ulei vegetal, gelatină şi amidon, care, de fapt, maschează calitatea scăzută a produselor. Consumatorii nu trebuie să achiziţioneze conservele din carne care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugină, acestea reprezentând un adevărat pericol pentru sănătatea lor. Totodată, verificaţi termenul de valabilitate şi condiţiile de păstrare din spaţiul de comercializare. Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, conservele din carne nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor si a adulţilor cu afecţiuni cardiovasculare”. se arată în comunicatul APC.

Pe blogul său personal, nutriţionistul Cristian Mărgărit, scrie: „Un element esenţial neglijat sunt aditivii alimentari, in special E250, nitritul de sodiu. Această substanţă dă culoare roşie carnii şi ajută la conservare. O găsim în cârnaţi, mezeluri, salamuri şi chiar in carnea “proaspata” sau “maturata”. Efecte negative asupra sănătăţii: cancer (în mediu acid şi la temperaturi mari se combină cu aminoacizii formând nitrozamine), migrene, BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică). Deci, toxicitatea cărnii provine mai degrabă din modul de preparare şi conservare. Dacă mănânci o cantitate moderată (100-150g) pe zi sau chiar cantităţi mai mari, ocazional, nu ai de ce să-ţi faci griji.“

sursa foto: APC