Prăjitura Lepa Brena, reţeta unui deliciu din Banat
Bănăţenii sunt mari amatori de dulce, iar prăjiturile făcute la rugile din Banat sunt delicatese de care nu fuge niciunul dintre musafiri.
Bucătăresele din Banat se întrec să gătescă şi să inveteze prăjituri de toate felurile. Odată inventate, acestea trebuie şi denumite şi aşa s-a ajuns la tot felul de nume inedite. Uica Mihai, bucătar celebru în Banat, are o reţetă pentru o prăjitură minunată, care poartă numele unei cântăreţe celebre din fosta Iugoslavie.
“Prăjitură se numeşte Lepa Brena şi nu are vreun motiv special să poarte acest nume, poate doar fiindcă e dulce ca solista cu picioare lungi“, spune neaoşul bucătar. Uica Mihai ne-a explicat şi cum se pregăteşte această prăjitură.
“Fă un aluat comun pentru blat de tort, măcar din opt ouă. Şi aluatul ăsta desparte-l în două cantităţi pe cât posibil egale. Şi uneia dă-i aromă de vanilie cu esenţă ori cu vanilie curată. Iar celeilalte să îi faci obraz ciocolatiu cu cacao fără să fii zgârciob. Şi trebuie să coci în tavă mare pătrată două blaturi nu prea grosuţe, să fie cam de două degete. Şi cât stau ele să se odihnească te apuci de creme.