Provizii pentru iarnă: ce să ai în cămară în sezonul rece

Provizii pentru iarnă ce să ai în cămară în sezonul rece jpeg

Odată cu venirea toamnei, grădinile şi pieţele se umplu cu legume şi fructe pentru toate gusturile, astfel că ai de unde alege pentru a-ţi face proviziile pentru iarnă. Este nu doar momentul în care temperaturile din termometre încep să scadă, ci şi cel în care bucătăriile şi cămările se umplu de borcane cu bunătăţi de care ne vom bucura la iarnă. Pentru ca aceasta să nu te ia pe nepregătite, poţi începe să faci lista de cumpărături pentru ce urmează să pui la conservat. Gândeşte-te la preferinţele tale culinare şi la cele ale celorlalţi din familie, astfel încât să faci cele mai bune alegeri, care să mulţumească pe toată lumea.

Provizii pentru iarnă: ce să ai în cămară în sezonul rece

Zacuscă

Zacusca se numără printre preparatele care rar lipsesc din proviziile pentru iarnă ale gospodinelor. Amestecul de legume diverse - vinete, ardei gras, ceapă, morcov şi altele, în funcţie de reţetă - este gustos, practic şi apreciat de aproape toată lumea, fiind o gustare simplă şi rapidă. Din păcate, însă, prepararea ei necesită destul de mult timp, fiind nevoie ca toate legumele să fie spălate, curăţate şi tocate înainte de a fi puse la fiert. Dacă te numeri printre cele care nu au timp să gătească deliciosul preparat, poţi recurge la varianta salvatoare de a cumpăra

zacusca

, mai ales că găseşti în comerţ sortimente diverse şi cu gust foarte bun, ca şi cum ar fi preparate în casă. Îţi poţi lua mai multe borcane cu arome diferite - de vinete, de ciuperci, picantă sau altfel - iar cămara ta va fi aprovizionată rapid, fără să mai pierzi ore în şir în bucătărie.

Murături

Când vezi că încep să apară frunzele uscate prin parcuri, te gândeşti deja şi la murăturile pe care trebuie să le pui pentru iarnă, astfel încât să te poţi bucura pe toată durata anului de cele mai gustoase preparate şi mese în familie. Şi în acest caz, ai de ales între mai multe legume pe care le poţi pune la murat: castraveţi, gogonele, varză, conopidă, gogoşari. În anumite zone, se obişnuieşte să se pună la murat şi unele fructe - mere, gutui, pere. Pentru a obţine cele mai bune murături, trebuie să ţii cont de mai multe aspecte. În primul rând, legumele sau fructele pe care le pui la murat trebuie să fie ajunse în stadiul de maturitate, iar proporţia apă, sare, zahăr, oţet să fie cea corectă. Există două moduri de a pune legumele la murat: în oţet şi în saramură. Timpul trece repede aşa că, dacă vine iarna, iar în cămara ta rafturile sunt goale, poţi să recurgi, ca şi în cazul anterior, la a cumpăra murături din comerţ. 

Zarzavat

Dacă în timpul verii găseşti peste tot legume şi verdeţuri proaspete pe care să le foloseşti în bucătărie, în timpul sezonului rece acest lucru nu se mai întâmplă. De aceea, multe dintre gospodine pregătesc zarzavaturi odată cu sfârşitul verii şi începutul toamnei, pentru a putea prepara feluri de mâncare gustoase şi când afară temperaturile sunt mai puţin prietenoase. Amestecând roşii, ardei, morcov, pătrunjel, ţelină şi sare, vei obţine un zarzavat pe care te vei putea baza de fiecare dată când vei vrea să găteşti, pentru că va oferi gustul dorit mâncării tale. Chiar dacă prepararea lui durează câteva ore, ca şi în cazul celorlalte tipuri de provizii pentru iarnă, merită să investeşti timpul şi efortul, pentru ca tu să îţi poţi răsfăţa familia cu cele mai bune mâncăruri şi în timpul iernii.

Toamna deja a sosit, aşa că, dacă încă nu ţi-ai făcut proviziile pentru iarnă, mai ai puţin timp pentru aceasta. Nu îţi face griji, însă, dacă nu ai timp prea mult de petrecut în bucătărie, deoarece vei găsi în magazine tot ce ai nevoie în timpul iernii, în formă conservată. 

Sursă foto: shutterstock.com