Pe 22 februarie sunt moşii de iarnă, iar gospodinele pregătesc bucate alese de dat de pomană. Nu poate lipsi coliva, iar această reţetă tradiţională este numai bună pentru împărţit. Se prepară uşor şi este delicioasă.

Ingrediente pentru colivă

  • 500 gr arpacaş
  • 2 l apă
  • 300 + 50 gr miez de nuci
  • 300 gr zahăr tos
  • 50 gr zahăr vanilinat
  • 1 linguriţă sare
  • 2 linguriţe scorţişoară
  • coaja rasă de la 1 lămâie bio
  • 38 ml esenţă de vanilie
  • 38 ml esenţă de portocală
  • cacao pentru decor

Mod de preparare colivă

Arpacaşul se clăteşte foarte bine şi se scurge cu ajutorul unei site de mai multe ori până când este complet curat. Se pune la fiert în apă rece. Cantitatea de arpacaş trebuie să fie de 1 la 3. Adică o treime grâu, două treimi apă. Când începe să fiarbă, se înlătură spuma şi se amestecă periodic pentru a nu se lipi de fundul oalei. Se ţine pe foc aproximativ 45 de minute. 

Când este fiert, se adaugă zahărul şi mirodeniile (coaja de lămâie, scorţişoară, esenţele). Se amescă bine, însă nu rapid pentru a nu strivi boabele. Amestecul se pune iar pe foc 5 minute, cât să se topească zahărul. Se lasă la răcit. 

Mai apoi, se adaugă nuca măcinată, se amestecă bine şi se pune pe farfurie. Se decorează cu restul de nuci şi din cacao se realizează crucea, specifică desertului. Se foloseşte un şablon.

Loading...