3 rețete de chiftele din gastronomia internațională

chiftele italienesti shutterstock 1970740826 jpg

Chiftelele sunt un preparat foarte vechi. Cel mai probabil, provin din Orient, unde erau preparate din carne de miel. Astăzi, acest fel de mâncare este întâlnit în multe țări, iar rețetele sunt dintre cele mai diverde, în funcție de zonă.

Aceste 3 versiuni sunt absolut delicioase și merită încercate. Iată cum se prepară!

Chiftele italienești în sos de roșii

Ingrediente

Pentru chiftele:

1 kg carne tocată, după preferință

120 ml lapte integral

200 g cașcaval ras 

2-3 linguri ulei vegetal

miezul de la 3 felii de pâine

1 ceapă albă

3-4 căței de usturoi

2 ouă

1 linguriță busuioc uscat

1 linguriță oregano uscat

½ legătură pătrunjel 

sare

piper

Pentru sos:

700 ml piure de roșii

1 linguriță busuioc uscat

1 linguriță oregano uscat

1 linguriță pudră de usturoi

100 ml apă 

½ linguriță chili pudră, opțional

½ linguriță zahăr brun

sare

piper

verdeață, pentru decor

Combini miezul de pâine cu laptele și lași la înmuiat. Într-un bol larg, amesteci carnea tocată cu miezul de pâine stors, ouăle, ceapa tăiată mărunt, usturoiul zdrobit, busuiocul, oregano, pătrunjelul mărunțit, sare și piper, după gust. Cu palmele umede, formezi chiftelele.

Încingi uleiul într-un vas și prăjești chiftelele, pe ambele părți, la foc mediu până capătă o culoare aurie și le scoți pe un șervet de hârtie. Ulterior, pui toate ingredientele pentru sos într-un vas termorezistent, adaugi chiftelele și lași să fiarbă sub capac la foc mic 10 minute, amestecând ocazional.

Presari cașcavalul ras și dai tava la cuptor 20 de minute, la 190 °C, până ce cașcavalul s-a topit. Le servești calde, cu garnitura preferată și le decorezi cu verdeață proaspătă. 

Chifteluțe suedeze

Ingrediente

1 kg carne tocată (amestec porc și vită)

50 g pesmet

100 ml lapte

2-3 linguri ulei

1 ceapă albă

4 căței de usturoi

2 ouă

½ legătură pătrunjel

½  linguriță ienibahar măcinat

¼ linguriță nucșoară

sare

piper alb

Pentru sos:

250 ml supă de vită

1 lingură făină 

100 ml smântână lichidă pentru gătit (32 % grăsime)

1 lingură unt nesărat

sare

piper

Pentru servit:

piure de cartofi, dulceață de merișoare

Pui pesmetul la hidratat în laptele rece, 10 minute. Într-un bol larg, combini carnea tocată cu ouăle, pesmetul, ienibaharul, nucșoara, sare și piper, după gust, ceapa tocată, usturoiul dat prin răzătoarea mică și pătrunjelul mărunțit. Cu palmele umede, formezi chiftelele și le prăjești în ulei, la foc mediu, până sunt rumenite.

Pentru sos, topești untul în același vas, presari făina, lași să fiarbă un minut la foc mic, amestecând continuu. Torni treptat supa de vită, asezonezi cu sare și piper după gust și mai ții pe foc 4-5 minute, până ce sosul se îngroașă, amestecând frecvent. Stingi focul, adaugi smântâna lichidă și omogenizezi.

Servești preparatul cald, cu piure de cartofi și, dacă dorești, cu dulceață de merișoare.

Citește și Sandviș cu chiftele: mâncarea imigranților italieni din America

Chiftele de pui în stil chinezesc

Ingrediente

600 g carne tocată de pui

½ ceapă

1 ou

½ linguriță ghimbir ras

½ linguriță pudră de usturoi

80 g pesmet

2-3 linguri ulei vegetal 

sare

piper

semințe de susan, pentru decor 

Pentru sos:

150 ml apă

1 linguriță amidon de porumb

3 linguri sos de soia

3 linguri sos sweet chilli

1 linguriță zahăr

1 lingură oțet din orez

semințe de susan, pentru decor

Într-un recipient mare, amesteci carnea tocată cu ceapa mărunțită, oul, pesmetul, usturoiul, ghimbirul, sare și piper, după gust. Formezi chiftele și le prăjești în uleiul încins, pe ambele părți, la foc mediu 3-4 minute.

Dizolvi amidonul în apă rece și îl torni în aceeași tigaie. Adaugi zahărul, sosul de soia, sosul sweet chilli, oțetul și fierbi la foc mic, 2 minute, până ce sosul se îngroașă. Transferi chiftelele înapoi în tigaie și continui fierberea, la foc mic, 1-2 minute. Servești chiftele cu garnitura preferată și le decorezi cu semințe de susan.

FOTOGRAFII Shutterstock