3 rețete din bucătăria ucraineană. Cum pregătești celebrul pui Kiev
Bucătăria din Ucraina, are, cum este firesc, influenţe pe care le regăsim în toată zona balcanică, zonă marcată de-a lungul timpului de multe migraţii şi cuceriri. Ingredientele de bază sunt simple și predomină cartofii, varza, sfecla roșie, smântâna, peștele și carnea. Încearcă următoarele preparate pentru un festin culinar ucrainean!
Borș de sfeclă roșie
Ingrediente
4-5 sfecle roșii
400 g carne macră de porc
¼ varză albă
2 cartofi
2 frunze de dafin
2 morcovi
1 ceapă
1 păstârnac
2 linguri ulei
2 linguri bulion de roșii
1 lingură oțet
sare
verdeața preferată, pentru decor
Încingi uleiul și sotezi ceapa tocată, la foc mediu, timp de un minut, până când devine translucidă. Transferi carnea tăiată cubulețe și mai ții pe foc câteva minute, amestecând ocazional. Adaugi, pe rând, sfecla roșie, morcovii, păstârnacul și cartofii, toate tăiate cuburi, apoi varza tăiată fideluță. Torni 3 l de apă, adaugi foile de dafin, amesteci și lași să fiarbă 20 de minute.
Adaugi bulionul și oțetul, condimentezi cu sare, după gust și mai fierbi borșul sub capac, la foc mediu, încă 15-20 de minute. Servești borșul cald, cu smântână și pâine de casă, și îl decorezi cu verdeață proaspătă.
Pui Kiev
Ingrediente
300 g piept de pui, fără piele și os
40 g unt nesărat
1 lingură pătrunjel verde, tocat
1 lingură mărar verde, tocat
70 g pesmet
1 lingură zeamă de lămâie
1 ou
ulei, pentru prăjit
sare
piper alb
Speli și ștergi pieptul de pui, îl tai în 2 felii, le acoperi cu folie alimentară și le aplatizezi cu ciocanul de șnițele. Asezonezi carnea cu sare și piper, după gust.
Amesteci untul moale cu pătrunjelul, mărarul și zeama de lămâie, apoi ungi pieptul de pui cu amestecul obținut. Rulezi feliile de carne și sigilezi capetele cu scobitori.
Bați oul cu un praf de sare. Dai rulourile prin ou și prin pesmet, de 2 ori, apoi le prăjești în ulei încins, la foc mediu, până ce devin aurii. Servești pieptul de pui cu piure de cartofi și îl decorezi cu mărar proaspăt.
Clătite pufoase cu brânză de vaci (Sirniki)
Ingrediente
100 g făină
400 g brânză de vaci
2 ouă
50 g zahăr tos
10 g praf de copt
½ linguriță esență de vanilie
½ linguriță sare
ulei sau unt, pentru prăjit
zahăr pudră, pentru decor
Într-un bol, combini brânza de vaci cu ouăle, zahărul, vanilia și sarea, până la omogenizare. Adaugi făina combinată cu praful de copt și omogenizezi. Dai deoparte 15 minute, la temperatura camerei.
Încingi puțin ulei sau unt într-o tigaie antiaderentă. Cu o lingură, formezi mici clătite direct în tigaie. Le prăjești pe ambele părți, la foc potrivit, până când devin aurii. Repeți până ce termini compoziția. Servești clătitele cu dulceață, smântână sau cu miere și le decorezi cu zahăr pudră și fructe.
FOTOGRAFII Shutterstock