3 reţete savuroase de mucenici: moldoveneşti cu miere şi nucă, munteneşti fierţi cu mirodenii şi mucenici însiropaţi

3 shutterstock 1932587474 jpg jpeg

Copţi şi pufoşi, din aluat bogat de cozonac, fierţi cu mirodenii sau bine însiropaţi? Oricum îi preferi, noi avem reţeta. Pe 9 martie este sărbătoarea celor 40 de Mucenici din Sevastia, iar acest preparat ritualic încărcat de simboluri nu lipseşte de pe nicio masă.

Pe 9 martie se rememorează uciderea celor 40 de mucenici care trăiau în cetatea Sevastiei pe vremea împăratului roman Licinius şi care au fost martirizaţi pentru că au refuzat să renunţe la creştinism.

Aceste jertfe sunt amintite prin mucenici sau sfinţişori, un preparat ritualic, din aluat copt sau fiert. Aceştia pot avea forma unor figurine umane, pot fi colăcei în forma cifrei 8 (imitând, de asemenea, chipul uman), dar pot lua şi forme de albină, pasăre sau brăduţi. Însă, de departe, cea mai întâlnită formă în ziua de azi este cea a cifrei 8.

Indiferent de preferinţele culinare, iată 3 reţete delicioase.

Mucenici moldoveneşti cu miere (10-12 mucenici)

Pentru aluat

500 g făină

25 g drojdie proaspătă

3 gălbenuşuri

2 ouă

80 g zahăr

coaja rasă de la 1 lămâie bio

¼ linguriţă sare

200 ml lapte

100 g unt

1 linguriţă esenţă vanilie

Pentru servit:

300-400 g miere

100 g nucă măcinată

Pentru aluat, amesteci drojdia cu o lingură de făină şi cu 50 de ml de lapte, apoi o laşi 15 minute într-un loc cald. Mixezi gălbenuşurile şi ouăle cu zahărul, sarea, vanilia şi coaja rasă de lămâie, până îşi triplează volumul. Adaugi laptele călduţ şi maiaua, omogenizezi, apoi încorporezi făina. Dacă aluatul ţi se pare prea tare, mai adaugi puţin lapte. Începi să frămânţi, adăugând untul moale, în două tranşe. Când aluatul e elastic şi nu se mai lipeşte de mâini, îl pui într-un bol curat, îl acoperi cu folie alimentară şi îl laşi la dospit până îşi dublează volumul.

Îl împarţi în 10-12 bucăţi egale, pe care le rulezi şi le împleteşti sub forma cifrei 8. Aşezi mucenicii în tăvi cu hârtie de copt şi îi laşi din nou la dospit, 30-40 de minute. Îi coci în cuptorul preîncălzit, la 170 °C, 25-30 de minute, până se rumenesc. Îi laşi la răcorit, îi ungi cu miere şi presari nucă măinată.

 

Mucenici însiropaţi (12-14 bucăţi)

Ingrediente  

Pentru aluat:

600 g făină

400 ml lapte

100 g zahăr

100 ml ulei

30 g drojdie proaspătă

½ linguriţă sare

Pentru sirop:

500 g zahăr

700 ml apă

coaja rasă de la 1 portocală

1 esenţă vanilie

150 g nuci măcinate

Pentru aluat, dizolvi zahărul şi sarea în laptele călduţ, adaugi uleiul, făina cernută şi drojdia fărâmiţată, apoi începi să frâmânţi. Când aluatul e omogen şi elastic, îl transferi într-un bol uns cu puţin ulei, îl acoperi cu folie alimentară şi îl lasi la dospit aproximativ 2 ore.

Formezi bile egale din aluat şi le împleteşti sub forma cifrei 8. Preîncălzeşti cuptorul la 180 °C. Aşezi muceicii în tăvi cu hârtie de copt şi îi laşi la dospit încă 30 de minute. Îi dai la cuptor până devin aurii şi trec testul scobitorii.

Între timp, pui la fiert toate ingredientele pentru sirop, într-o oală încăpătoare După ce zahărul s-a dizolvat, stingi focul. Când mucenicii s-au copt, îi laşi la răcit, apoi îi scufunzi în siropul cald, întorcându-i pe ambele părţi. Îi scoţi pe un platou şi îi decorezi cu nucă  măcinată.   

Mucenici munteneşti fierţi (5-6 porţii)

Ingrediente

400 g mucenici din comerţ

2 l apă

1 praf de sare

300-350 g zahăr

1 esenţă vanilie

coaja rasă de la 1 lămâie şi 1 portocală bio

1 linguriţă scorţişoară pudră, opţional

1 esenţă rom, opţional

200 g nucă tocată grosier

Pui la fiert apa cu zahărul, sarea, coaja de lămâie şi portocală, esenţa de vanilie. Când lichidul dă în clocot, adaugi mucenicii şi îi fierbi până ce sunt gata.

Stingi aragazul, adaugi nuca şi, dacă doreşti, pudra de scorţişoară şi esenţa de rom. Acoperi şi laşi 15-25 minute, să se întrepătrundă aromele. Îi laşi la răcorit şi îi serveşti.

FOTO Shutterstock