Atlasul gusturilor: Albania, savoare din Balcani

Bucătăria albaneză este un amestec de influențe mediteraneene, balcanice și otomane, ce pune un mare accent pe ingrediente proaspete, sezoniere și preparate tradiționale care variază de la o regiune la alta. Iată câteva dintre caracteristicile și felurile de mâncare cele mai reprezentative.

albania jpg

Ingrediente proaspete și locale precum fructele și legumele sezoniere, lactatele, carnea de miel, vită și pui, peștele proaspăt și fructele de mare sunt esențiale atunci când vine vorba de gătitul în regiune. Printre ierburile și condimentele cele mai folosite întâlnim pătrunjelul, mărarul, menta, busuiocul, rozmarinul și usturoiul, iar bucatele sunt adesea gătite cu metode simple, cum ar fi coacerea, grătarul și fierberea, pentru a păstra aromele naturale ale ingredientelor.

Printre cele mai întâlnite preparate se numără plăcinta byrek, un produs de patiserie cu straturi de aluat și umpluturi variate, cum ar fi brânză, carne tocată, spanac sau dovleac, speca të mbushura, adică ardei umpluți cu un amestec de orez, carne tocată și condimente, gătite într-un sos de roșii, sau qofte, chifteluțe de carne de vită sau miel, de inspirație turcească, amestecate cu ierburi și condimente, adesea servite cu iaurt sau salată. Ca deserturi, întâlnim și aici bakllava, realizată din straturi de aluat filo, nuci tocate și sirop de miere, și prăjitura trilece, asemănătoare cu tres leches, făcut din trei tipuri de lapte și un blat de prăjitură însiropat.

Albanezii prepară ca și noi rachiu, denumit raki, o băutură similară cu pălinca, făcută din struguri sau din alte fructe, și boza, o băutură fermentată, ușor alcoolică, făcută din porumb sau grâu.

Așadar, bucătăria albaneză este o parte esențială a culturii și identității naționale, oferind o varietate de arome și preparate care reflectă bogăția tradițiilor și influențelor istorice.

Plăcintă Byrek

placinte byrec jpg

Ingrediente

8 foi de aluat foitaj

500 g cartofi

400 g carne tocată vită sau porc

1 ceapă

1 cățel de usturoi

2 roșii

1 dovlecel

1 ardei gras, roșu

1 linguriță boia dulce

2 linguri ulei de măsline

sare, piper, cimbru

1 ou

pătrunjel proaspăt

Mod de preparare

Tai cartofii cuburi, îi fierbi și îi faci piure.

Cureți și toci mărunt ceapa și usturoiul, speli și tai cuburi mici roșiile, ardeiul gras și dovlecelul. Într-o tigaie, pui uleiul de măsline și călești ușor ceapa și usturoiul, apoi adaugi carnea tocată și continui să călești. Când carnea e aproape gătită, adaugi dovlecelul, roșiile, ardeiul, sare, piper și cimbru și amesteci ca să încorporezi aromele. Lași pe foc aproximativ 15 minute până când lichidul s-a evaporat.

Iei de pe foc și amesteci toată compoziția cu carne cu piureul pregătit în prealabil și cu pătrunjelul tocat fin. Păstrezi câteva frunze pentru decor.

Într-o tavă cu hârtie de copt și tapetată cu puțin ulei, pui 3 foi de plăcintă, adaugi din compoziția cu carne și nivelezi, apoi alte 3 foi și completezi cu mixul cu carne și la final cele 2 foi. Înainte de a da la cuptor, bați oul cu puțin ulei și ungi aluatul, și tai feliile de plăcintă astfel încât să se pătrundă. Lași la cuptor circa 25 de minute și servești decorată cu pătrunjel.

Tave kosi cu miel

tave kosi cu miel jpg

Ingrediente

1 kg pulpă de miel

4 linguri unt

2 linguri orez prefiert

sare, piper

Pentru sosul de iaurt

1 lingură făină

4 linguri unt

1 kg iaurt

5 ouă

sare, piper

Mod de preparare

Tai carnea de miel în 4 bucăți pe care le dai cu sare și piper. Într-un vas nonaderent sau unul de lut, așezi bucățile de carne cu unt și dai la cuptorul încins moderat pentru 30 de minute. O mai întorci din când în când și o stropești cu untul topit ca să se gătească mai bine. Când carnea este pe jumătate gătită, adaugi orezul și dai la cuptor să se rumenească.

Scoți tava, dai deoparte și pregătești sosul de iaurt.

Călești făina în unt, amestecând continuu.Separat, amesteci iaurtul cu sare, piper și cu ouăle bătute, apoi încorporezi în făina călită. Torni sosul peste carne și orez, și dai din nou la cuptor pentru 45 de minute. Se servește caldă

Prăjitură trilece

prajitura trilece jpg

Ingrediente

Pentru aluat:

250 g zahăr

180 g făină

6 ouă

1 praf de sare

3 g praf de copt

25 g zahăr vanilat

10 g unt, pentru uns tava

Pentru însiropat

700 ml lapte

150 g lapte praf

400 ml smântână de gătit

Pentru sosul de caramel

200 ml smântână de gătit

120 g zahăr brun

120 ml lapte

15 g unt

Mod de preparare

Separi gălbenușurile de albușuri și mixezi spumă tare cu puțină sare albușurile. Adaugi zahărul în ploaie și continui să mixezi. Separat, bați gălbenușurile și le adaugi, treptat, peste albușuri.

Într-un bol, amesteci făina cu zahărul vanilat și cu praful de copt și adaugi compoziția în ploaie peste ouăle bătute, amestecând cu o lingură de lemn. Vei obține un amestec omogen fin, pe care-l torni într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Dai tava la cuptor aproximativ 40 de minute.

Prepari sosul caramel într-o crăticioară în care pui zahărul și untul la foc mic. Amesteci până obții o compoziție maronie. Adaugi, treptat, laptele și smântâna și continui să amesteci.

Într-un alt bol, mixezi laptele cu laptele praf până se formează bule mici, apoi adaugi smântâna și amesteci bine.

Scoți din cuptor și lași la răcit, apoi tai blatul în pătrate egale și-l înțepi ușor, din loc în loc, apoi torni crema de lapte uniform și lași să se absoarbă. La final, torni crema de caramel pe toată suprafața prăjiturii, lași să se întărească și servești.