Atlasul gusturilor: În bucataria sârbeasca

serbia jpg

Recunoscută pentru mâncărurile sale consistente și aromate, cu influențe culinare din zona mediteraneeană și balcanică, bucătăria Serbiei este o delectare pentru papilele gustative.

Cu o artă culinară diversă și plină de gusturi gurmande, Serbia oferă lumii preparate unice, dar și mâncăruri cu tradiție întâlnite în sud-estul Europei sau în Orient, cum ar fi sarmalele în foi de viță, caimacul sau pita. Însă cele mai cunoscute și îndrăgite rețete au la bază cărnurile la grătar sau prăjite precum: ćevapi(cârnați), pljeskavica (un produs similar hamburgerului) și diverse fripturi condimentate, în special cu boia. Ajvarul este un sos foarte popular, preparat din ardei gras roșu, prăjit, usturoi și ardei iute. Este adesea servit ca și garnitură sau este întins pe pâine prăjită. Deserturile sârbești conțin ingrediente precum nuci, miere și aluat filo.

Câteva exemple relevante ar fi baclavaua, šnenokle (lapte de pasăre) și palacinke (clătite subțiri). De pe masa sârbilor nu lipsesc băuturile preparate în casă precum rakija, un coniac puternic similar rachiului românesc, preparat din prune, caise sau gutui. Este de obicei de casă și vine în diferite arome de fructe, cum ar fi prune, caise și gutui. Și slivovitz, un brandy de prune sârbesc, adesea servit ca băutură de bun-venit sau în timpul sărbătorilor. Așadar, bucătăria sârbilor seamănă destul de mult cu a noastră și este, pentru ei, o carte de vizită pentru turistul curios sau pentru cei care vor să ducă peste mări și țări preparatele lor.

Šnenokle – lapte de pasăre

snenokle jpg

Ingrediente

1 l lapte

4 ouă

4 linguri zahăr

1 linguriță extract de vanilie

2 linguri budincă de vanilie sau 2 linguri făină universală

1 linguriță zeamă de lămâie

sos de ciocolată, pentru ornat

Mod de preparare

Separi albușurile de gălbenușuri, bați albușurile spumă până se întăresc, adaugi zeama de lămâie și mai mixezi puțin.

Într-o cratiță mare, pui la fiert laptele, dar nu îl lași să clocotească. Cu o lingură de ciorbă înmuiată în apă rece, iei din crema de albușuri și le scufunzi în laptele fierbinte. După ce au devenit mai compacte, le pui într-un castron.

După ce ai gătit tot albușul, strecori laptele în care l-ai fiert.

Amesteci gălbenușurile cu zahărul și extractul de vanilie până obții o consistență pufoasă, apoi adaugi făina sau budinca de vanilie și încorporezi.

Torni amestecul în laptele strecurat și pui la fiert cam 6 minute, omogenizând continuu până se îngroașă și obții o cremă fină.

Pui compoziția cu lapte în bolul de servire și deasupra găluștile de albuș. Ornezi cu sos de ciocolată.

Pleșcaviță

plescavita jpg

Ingrediente

400 g carne de porc tocată

400 g carne de vită tocată

1 ceapă

4 căței de usturoi

nucșoară pisată

chimen

coriandru pisat

sare

piper

cimbru

3 g bicarbonat de sodiu

150 ml apă minerală

Mod de preparare

Toci ceapa și o pui la călit într-o tigaie până devine translucidă. Iei de pe foc și lași la răcit.

Pui ceapa răcită într-un castron mare și adaugi peste ea usturoiul tocat, câte 1 linguriță cu vârf de condimente și bicarbonatul, iar la final carnea tocată. Amesteci bine până se omogenizează toate ingredientele, adaugi apa minerală și continui să amesteci până ce carnea devine elastică, la fel ca un aluat. Dai carnea la frigider 2 ore.

Scoți carnea, modelezi 4 bile egale pe care le aplatizezi cât să obții 4 porții de câte un centimetru grosime. Le poți găti la grătar sau într-o tigaie nonaderentă, cu puțin ulei. Se servesc în pită sau cu cartofi prăjiți.

Proja – brioșe cu mălai

proja jpg

Ingrediente

5 ouă

1 linguriță sare

9 linguri mălai

9 linguri făină

2 lingurițe praf de copt

200 g iaurt

200 ml ulei

2 căni brânză de vaci proaspătă

Mod de preparare

Mixezi într-un bol ouăle cu iaurtul și cu uleiul.

În alt bol, amesteci făina, mălaiul, praful de copt și sarea, apoi combini ingredientele umede cu cele uscate, amesteci bine, iar la final adaugi brânza de vaci. Continui să amesteci până obții un aluat pe care îl torni în forme de brioșe.

Dai brioșele la cuptor aproximativ 30 de minute sau până ce s-au rumenit. Se servesc ca aperitiv sau în loc de pâine.