Ce să faci cu resturile de la masa de Paște. Retransformă friptura, drobul și cozonacul uscat

Ai avut de toate pe masa de Paște: drob, friptură, ouă și cozonac. Însă cu toți știm proverbul cu „ciorba reîncălzită“. Nici gând de așa ceva, resturile pot fi transformate în preparate delicioase, iar tu eviți astfel risipa alimentară!

budinca de cozonac shutterstock 1938111094 jpg

Budinca de cozonac, un deliciu FOTOGRAFII Shutterstock

Iată 3 ce poți face cu resturile de la masa de Paște.

Salată cu friptură rece și dressing de iaurt

Ingrediente

300 g mix salată (ruccola, salată verde, salată roșie, spanac baby etc.)

300 g friptură macră, rece (pulpă de miel, piept de curcan, pui etc.)

100 g drob rece

10 roșii cherrry

semințele de la 1 rodie, opțional

Pentru dressing:

100 ml iaurt de băut

2 linguri ulei de măsline extravirgin

zeama de la ½ lămâie

sare

piper 

Pentru servit:

crutoane

Înlături pielea și grăsimea (dacă e cazul) de pe bucata de friptură, apoi tai carnea cuburi. Tai drobul cubulețe. Speli mixul de salată și pui într-un bol adânc. Tai roșiile cherry jumătăți și le adaugi peste salată.

Torni într-un borcan ingredientele pentru dressing, pui capacul și agiți bine, până ce sosul este omogen. Torni dressingul peste salată și omogenizezi. Adaugi friptura, drobul și, dacă dorești, semințele de rodie. Servești salata cu crutoane.

Gratin cu ouă și cartofi 

Ingrediente

500 g cartofi la cuptor sau copți (garnitura rămasă de la friptură)

3 ouă fierte tari

2 ouă crude

100 ml lapte

sare

piper

100 g mozzarella

50 g brânză Cheddar

Preîncălzești cuptorul la 180 °C. Într-un vas încăpător, bați ouăle crude cu sare și piper, apoi încorporezi laptele. Adaugi cartofii și omogenizezi.

Ungi o tavă cu puțin unt, răstorni compoziția de cartofi, așezi din loc în loc ouăle fierte tăiate jumătăți, apoi presari mozarella și brânza Cheddar rasă. Dai tava la cuptor 20-25 de minute până capătă o crustă aurie. Servești preparatul cald și îl decorezi cu verdeața preferată.

Budincă de cozonac

Ingrediente

600-700 g cozonac mai vechi (sau chec, croissant, pâine toast)

100 g ciocolată neagră sau stafide, după preferință 

10 g unt 

4 ouă

500 ml lapte

100 g zahăr brun

1 linguriță esență de rom sau vanilie

1 praf de sare

Preîncălzești cuptorul la 170 °C. Ungi o tavă cu unt, apoi așezi cozonacul tăiat felii. Într-un bol, amesteci cu un tel, laptele cu ouăle, zahărul, esența preferată, jumătate din cantitatea de stafide sau ciocolată tăiată mărunt și sarea. Torni compoziția peste pâine și lași deoparte 10-15 minute, până ce lichidul e absorbit.

Presari restul de ciocolată sau de stafide deasupra. Dai tava la cuptor 30-40 de minute, până capătă o crustă aurie. Servești budinca cu înghețată sau cu sos de caramel și o decorezi după imaginație.