Cum se prepară novacul

Plachie de novac jpeg

Novacul este un peşte destul de popular în magazinele, dar şi în bucătăriile din România. Recent, autorităţile din ţara noastră au încercat să omologheze la nivel european reţeta de novac afumat din Ţara Bârsei, însă o serie de controverse legate de originea peştelui, au împiedicat, deocamdată, acest lucru. Afumarea peştelui este tradiţională la cald, în dulap de afumare clasic, numit celulă de afumare, prevăzut cu sertar pentru rumeguş şi două rastele pe care se aşează bucăţile de peşte cu o distanţă de 2 – 3 mm între ele, ventilaţia asigurându-se cu ajutorul unui compresor de aer. Afumarea la cald, la o temperatură de 45 – 55ºC, este asigurată de căldura degajată de jarul obţinut prin arderea rumeguşului de fag. Când peştele este uşor auriu se adaugă în rumeguş frunze uscate de ţelină pentru aromatizare. (sursa: http://www.eatermagazine.ro) Cum se prepară novacul? Noi vă propunem o reţetă mai la îndemână, şi anume plachie de novac.

Cum se prepară novacul - Ingrediente plachie de novac

4 fileuri de peşte 200 g măsline negre 100 ml ulei 3 linguri făină 4 cepe mijlocii 2 ardei graşi 1 pahar de vin alb 1 cutie de roşii pasate 2 foi de dafin 1 cană de apă sare piper boabe

Cum se prepară novacul - Mod de preparare pentru plachie de novac

Speli bine fileurile de peşte, le sărezi, apoi le pui într-un castron adânc şi le laşi 30 de minute. Treci fiecare bucată de peşte prin făină, le rumeneşti în ulei încins, după care le scoţi pe şerveţele absorbante ca să îndepărtezi excesul de ulei. Cureţi ceapa şi ardeii, apoi le speli bine. Tai ceapa peştişori, ardeiul bucăţi mici şi le căleşti 10 minute în uleiul rămas. Adaugi o cană de apă, roşiile pasate, piperul boabe şi foile de dafin. Fierbi sosul 5-6 minute, după care pui şi peştele. Dai focul mic, torni vinul, adaugi măslinele şi mai laşi să fiarbă, acoperit, 15-20 de minute.