Dulceaţă de nuci verzi

Este vremea dulceţii de nuci verzi, un desert tradiţional românesc foarte gustos, aşa că ne-am gândit să vă dezvăluim reţeta tradiţională şi câteva secrete. Pentru ca dulceaţa să iasă excelent, alegeţi dintre nucile verzi mai mici, care au coaja mai groasă. Acestea sunt cele mai bune pentru dulceaţă.
Nucile se culeg înainte de a se forma complet coaja, deci nu trebuie să fie coapte. Ele trebuie curăţate de coajă şi lăsate în apă rece timp de şase ore. Nucile verzi nu au o aromă prea puternică, dar în dulceaţă sunt crocante şi foarte gustoase. În zonele Maramureş şi Buzău, unde se prepară cel mai mult dulceaţa de nuci verzi, aceasta se consumă alături de urdă. Se poate folosi la orice alt desert, cum sunt clătitele, dar este la fel de bună simplă cu pâine şi unt,
Ingrediente Dulceaţă de nuci verzi:
- 1 kg de nuci verzi curăţate (se obţine din cca 2 kg de nuci verzi necurăţate)
- 100 ml miere
- 1 kg de zahăr
- Zeama de la 2-3 lămâi
- Câteva cuişoare
- 1 baton de scorţişoară
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 0,5 l de apă
Mod de preparare Dulceaţă de nuci verzi:
Nucile se curăţă de coaja verde până la stratul alb. Se folosesc mănuşi de plastic pentru protecţia mâinilor. Nucile verzi pătează foarte rău, iar petele ies greu.
Cojile verzi se lasă la macerat în apă rece timp de 6-12 ore, apa se schimbă de 2-3 ori în acest interval. Nucile trebuie să fie acoperite cu apă.
După acest interval de timp, se scot nucile şi se amestecă cu zahărul, mierea, apa şi zeama de lămâie. Se pun toate ingredientele la foc mare până începe să clocotească. După aceea se pun scorţişoara, cuişoarele şi zahărul vanilat. Se dă focul mic şi se lasă la fiert până ce se îngroaşă siropul. Se lasă la răcit, apoi se pune în borcane.
Se serveşte în combinaţie cu urdă sau ca desert simplu, este delicioasă. Poftă bună!