Lapte de bou: cum faci preparatul tradiţional vechi de peste un secol

1 lapte bou shutterstock 1289451352 jpg jpeg

Cu siguranţă ai auzit şi chiar ai încercat deliciosul desert lapte de pasăre. Dar ştii ce este laptele de bou? Deşi sună cu totul diferit de un preparat din zilele noastre, este, de fapt, o mâncare consistentă şi gustoasă.

Originile acestui preparat tradiţional sunt în zona Maramureşului, iar reţeta are peste un secol vechime. Moroşencele au păstrat-o şi transmis-o în familie, din generaţie în generaţie. Se poate prepara atât în variantă de dulce cu lapte, cât şi de post, cu apă. Această fiertură simplă şi aromată se mănâncă, de obicei, cu mămăligă.

Ingrediente

Pentru laptele de bou:

1 litru lapte gras (sau apă, în varianta de post)

600 g seminţe de dovleac crude

sare

Încălzeşti cuptorul la 170 °C şi pui seminţele de dovleac într-o tavă. Le ţii aproximativ 12-15 minute, până ce s-au rumenit bine. Le scoţi şi le laşi să se răcească complet.

Macini seminţele în blender sau într-o râşniţă până când devin o făina fină. Într-un vas antiaderent, pui laptele la fiert cu sare, după gust. Când e pe punctul de a clocoti, presari în ploaie făina de seminţe de dovleac, amestecând continuu, până ajungi la consistenţa dorită. Amestecul se îngroaşă puţin şi după răcire. La consistenţă ar trebui să fie ca o pastă mai groasă.

Dacă prepari varianta de post, cu apă, îl serveşti cu mămăligă simplă. Pentru o adevărată experienţă culinară ca în Maramureş, laptele de bou se mănâncă cu mămăligă fiartă în lapte.

Pui la fiert un litru de lapte cu 50 de grame de unt şi cu un praf de sare. Când clocoteşte, torni 250 de grame de mălai şi amesteci constant cu un tel-pară, până ce se îngroaşă. Reduci focul la minimum şi continui să fierbi mămăliga încă 15-20 de minute, amestecând ocazional. Mămăliga trebuie să fie tare, iar aând ajunge la această consistenţă o răstorni pe o farfurie şi o laşi la răcit.

Serveşti laptele de bou cald cu mămăligă rece şi, dacă doreşti, cu brânză de burduf  sau cu brânză veche de oaie presărată deasupra.

FOTO Shutterstock