Tort Napoleon

2 shutterstock 1045527841 jpg jpeg

Inventat în secolul al XVIII-lea în Franţa, tortul Napoleon a ajuns să fie unul dintre cele mai apreciate deserturi din Rusia. Cum s-a întâmplat? El a început să fie preparat după victoria armatei ruse asupra armatei lui Napoleon Bonaparte în 1812. A fost atât de bine primit, încât 200 de ani mai târziu el este privit ca făcând parte din tezaurul culinar rusesc.

Ingrediente

Pentru foi

  • 2 ouă
  • 1 praf de sare
  • 160 ml apă rece
  • 45 ml vodcă
  • 20 ml oţet de vin alb
  • 400 g unt rece
  • 700 g făină

Pentru cremă

  • 6 gălbenuşuri
  • 220 g zahăr
  • 30 g amidon
  • 60 ml apă
  • 700 ml lapte
  • 15 g făină
  • 225 g unt
  • 2 linguriţe extract de vanilie
  • 100 g căpşuni, opţional

Mod de preparare 

Pentru foi, tai untul cubuleţe, apoi îl amesteci cu făina până când capătă o consistenţă nisipoasă. Separat, amesteci ouăle, vodca, apa, oţetul şi sarea şi mixezi 2-3 minute. Le torni peste făină şi frămânţi până când obţii un aluat omogen, maleabil.

Îl împarţi în 12 bucăţi egale, pe care le înfăşori în folie alimentară şi le dai la rece o oră. Încălzeşti cuptorul la 190 °C. Scoţi câte 1-2 bucăţi de aluat din frigider, le întinzi şi le dai o formă rotundă, apoi le coci într-o tavă tapetată câte 8-10 minute, până se rumenesc uşor. Repeţi cu restul bucăţilor de aluat. La final, după ce s-au răcit, decupezi din foi cercuri de mărimea unei forme de tort cu inel detaşabil. Păstrezi excesul de foi pentru decor.

Pentru cremă, mixezi gălbenuşurile cu zahărul până capătă o consistenţă cremoasă. Separat, amesteci amidonul şi făina cu apa, apoi le adaugi peste gălbenuşuri. Aşezi laptele pe foc şi, după ce s-a înfierbântat, torni o cană peste gălbenuşuri. Omogenizezi energic, pentru a nu se închega gălbenuşurile, apoi torni totul peste laptele de pe foc, amestecând constant până începe să se îngroaşe crema. Dai deoparte, adaugi untul şi extractul de vanilie, apoi laşi să se răcească, amestecând din când în când.

Pui prima foaie de tort în forma cu inel detaşabil, apoi un strat de cremă şi, opţional, felii de căpşuni. Continui până când termini ingredientele. Păstrezi câteva linguri de cremă. Dai tortul la frigider peste noapte, a doua zi îndepărtezi inelul şi îmbraci tortul cu crema păstrată. Pui bucăţile de foi rămase în blender şi le mixezi până obţii un fel de pesmet mai mare, apoi le presari pe marginile tortului şi deasupra. Decorezi după imaginaţie.

FOTO Shutterstock.com 

Încearcă şi reţeta de Tort cu afine

Tort cu afine

shutterstock 1452678443 jpg jpeg