Cele mai rafinate deserturi conţin alune, mai ales dacă preferi combinaţia de texturi crocante şi pufoase în acelaşi timp. Reţeta următoare e pentru tine!

 

Ingrediente

Pentru aluat:

80 g zahăr pudră

250 g făină albă

125 g unt

1 ou

1 praf de sare

Pentru umplutură:

150 g zahăr tos

3 linguri apă

100 ml smântână dulce 35% grăsime 

100 g unt

200 g alune de pădure

 

Pentru aluat, freci oul cu zahărul pudră şi cu sarea până capătă o textură cremoasă, adaugi untul la temperatura camerei şi făina. Frămânţi aluatul până devine omogen, îl acoperi cu folie alimentară şi îl laşi la frigider 30 de minute.

Întinzi aluatul cu un sucitor, pe o suprafaţă tapetată cu puţină făină, având grijă ca foaia să nu fie prea subţire. O transferi într-o tavă de tartă, inclusiv pe pereţi, şi elimini surplusul de pe margini. Pui peste el o hârtie de copt şi boabe de fasole sau de orez, apoi dai tava la cuptorul preîncălzit la 180 °C, 40 de minute, până s-a rumenit.

Rumeneşti alunele de pădure la cuptor 10 minute, la foc mic, apoi dai deoparte. După ce s-au răcit, le poţi descoji mai uşor. Pui zahărul tos într-o cratiţă, torni apa şi laşi să fiarbă la foc mic, până ce zahărul s-a topit şi a devenit auriu, apoi dai vasul deoparte. Adaugi untul, amesteci se topeşte şi torni smântâna dulce încălzită separat.  Mai ţii cratiţa pe foc mic până ce sosul se îngroaşă, amestecând continuu. După ce s-a răcit, torni caramelul peste tartă, presari alunele întregi şi dai la frigider 4-5 ore înainte de servire.

FOTO Shutterstock

Loading...