Este zemoasă, dulce şi nu are fibre. Sunt câteva dintre calităţile pentru care varza de Buzău este atât de apreciată de gospodine care o folosesc atât în salate, crudă, cât şi în mâncăruri. Pentru a profita la maxim de gustul ei, sătenii din zona Buzăului prepară varza la ceaun, în combinaţie cu afumătură.

Varza nouă de Buzău călită, cu afumătură şi cârnaţi de casă, reţetă preluată de la bătrânii de pe Valea Slănicului. Pentru a prepara această mâncare, avem nevoie în primul rând de un ceaun de 20 de litri, pirostrie şi lemne de foc.

Lista de ingrediente trebuie să conţină 10-12 kilograme de varză nouă de Buzău, două kilograme de guşă afumată, de preferat la fum de lemne, un kilogram de cârnaţi afumaţi, două kilograme de ceapă, un kilogram de roşii coapte, 400 grame bulion consistent, pentru culoare.

”În funcţie de preferinţe, puteţi adăuga 500 mililitri de borş de putină în timpul fierberii, în loc de apă, pentru a fi o mâncare dulce acrişoară. Pentru aromă o floare uscată de mărar, zece foi de dafin, o crăcuţă de cimbru uscat, o linguriţă de piper alb măcinat , un ardei iute roşu tocat feliuţe, o lingură de piper boabe şi sare, după gust”, spune bucătarul buzoian Cristi Dobre.

continuarea pe adevarul.ro

Loading...