Ciorbă de miel turcească ”de nuntă” – Düğün Çorbası

Ciorbă de miel turcească ”de nuntă” – Düğün Çorbası jpeg

Cum se face o ciorbă de miel aromată, dreasă cu iaurt şi înăcrită cu lămâie? Relativ uşor! O altfel de ciorbă de miel, catifelată şi gustoasă, e pregătită după reţeta turcească Düğün Çorbası.

Ciorbă de miel turcească ”de nuntă” - Ingrediente:

1 kg. de carne de miel cu os – cap, coadă, şira spinării etc. 3 litri de apă 75 de grame de făină 100 de grame de unt cu 82% grăsime 2 linguriţe de ulei de măsline 2 cepe mari 3 căţei de usturoi 10 boabe de piper negru 1 baton de scorţişoară 1 frunză de dafin opţional, 2 fâşii de coajă de lămâie de ~5 cm. lungime (doar partea galbenă) 3 gălbenuşuri 300 grame de iaurt grecesc gras, cu 10% grăsime zeama de la 1½ lămâie 1 linguriţă pastă de roşii 1 linguriţă paprika iute sare şi piper măcinat după gust za’atar (condiment pe bază de cimbru sălbatic şi seminţe de susan) pentru presărat la final

Ciorbă de miel turcească ”de nuntă” - Mod de preparare:

1. Carnea de miel cu os se pune la fiert. Se adaugă cepele, batonul de scorţişoară, frunza de dafin şi boabele de piper. Se adaugă 3 litri de apă rece şi 1 linguriţă de sare. Se pune oala pe foc potrivit. Se îndepărtează spuma şi se reduce focul la minimum. Se acoperă şi se fierb oasele la foc, 2 ore.

2. Se scot toate oasele şi se răceasc. Supa se strecoară, se degresează, se măsoară şi se pune într-o oală curată. Avem nevoie de 2,5 litri de lichid, dacă a rămas mai mult de atât, se fierbe să mai scadă, dacă e mai puţină se poate completa cu puţină supă de pui sau de vită sau cu apă clocotită. Ceapa, boabele de piper, batonul de scorţişoară şi frunza de dafin se aruncă.

3. Carnea se dezosează şi oasele se aruncă. Se alege carnea de orice urmă de cartilaje şi părţile cu multă grăsime. Se taie în bucăţi.

4. Într-o oală se pune 1 linguriţă de ulei de măsline şi se încinge. Se adaugă 75 de grame de unt. Când untul se topeşte, se adaugă făina şi se amestecă rapid. Preparăm o bază de îngroşare a supei.

5. Deîndată ce amestecul din oală începe să miroasă uşor a plăcintă coaptă, se adaugă supa fierbinte de miel, câte un polonic odată, amestecând viguros după fiecare nouă tranşă de lichid. Se dă într-un clocot, se adaugă carnea porţionată în bucăţi mici şi se asezonează zeama cu sare după gust. Se reduce focul, se adaugă coaja de lămâie şi se fierbe la foc mic 5-10 minute.

6. Usturoiul se zdrobeşte, se adaugă peste el 100 de ml. de apă rece şi se lasă să stea. Gălbenuşurile se bat cu iaurtul şi zeama de lămâie până se omogenizează. Se adaugă zeama de pe usturoi, strecurată prin sită şi se omogenizează cu iaurtul şi gălbenuşurile.

7. Se opreşte focul. Se adaugă câte un polonic din zeama fierbinte peste amestecul de gălbenuş, iaurt şi lămâie. Se omogenizează perfect. Continuăm la fel până când amestecul din castron s-a înfierbântat bine. Abia când este fierbinte, gălbenuşurile cu lămâia şi iaurtul se toarnă în oala cu ciorbă, amestecând bine imediat. Gustăm din nou, dacă mai e nevoie, potrivim gustul de sare şi piper.

8. Înainte de a servi ciorba, se pune într-o crăticioară mică 1 linguriţă de ulei de măsline care ne-a rămas şi se înfierbântă pe foc mediu. Se adaugă restul de 25 de grame de unt şi se lasă să se topească. În untul topit, amestecăm rapid pasta de roşii şi paprika iute.

Sursa

Sursa