Plăcintă cu dovleac
Ajuns în Europa pe la sfârşitul secolului XVI, acest fruct cu pulpa dulceagă şi bogată în betacaroten şi-a câştigat numeroşi adepţi între maeştrii artei culinare, datorită uşurinţei de preparare. Dovleacul il poţi folosi şi tu la numeroase deserturi, indiferent de sezon! Astazi va prezentam placinta cu dovleac.
Pentru: 4 persoane Timp: 100 minute Dificultate: medie
Ingrediente
Pentru aluat
600 g făină
250 g unt rece
3-4 gălbenuşuri
200 g zahar
coajă rasă de lămâie
ulei (pentru tapetat)
Pentru umplutură
800 g dovleac
zahăr (după gust)
un cub de unt
scorţişoară
1 pliculeţ zahăr vanilat
Mod de preparare
Amesteci făina cu untul tăiat cubuleţe. Adaugi gălbenuşurile, zahărul şi coaja de lămâie rasă. Frămânţi un aluat elastic, îl înveleşti în folie de plastic şi îl dai la rece.
Cureţi dovleacul şi-l dai prin răzătoarea mare. Îl căleşti în puţin unt până se înmoaie, adaugi zahăr după gust şi, la sfârşit, scorţişoara şi zahărul vanilat. Dai de pe foc şi laşi să se răcească.
Scoţi din frigider coca de placinte şi întinzi 3 foi, nu foarte subţiri. Aşezi prima foaie în tava de copt, unsă cu puţin ulei, adaugi jumătate din umplutura de dovleac, o altă foaie, umplutura rămasă şi, deasupra, ultima foaie de aluat. Înţepi placinta cu dovleac din loc în loc cu o scobitoare şi dai tava la cuptor, pentru 40-45 de minute, până formează o crustă frumoasă.
Cât este încă călduţă, presari placinta cu dovleac cu puţin zahăr pudră. După răcire o tai şi serveşti.
Placinta cu branza de vaci si mere
Placinta cu branza de vaci si mere
sursa foto: Profimedia