Plăcintă cu dovleac

2 profimedia 0070551489 jpg jpeg

Ajuns în Europa pe la sfârşitul secolului XVI, acest fruct cu pulpa dulceagă şi bogată în betacaroten şi-a câştigat numeroşi adepţi între maeştrii artei culinare, datorită uşurinţei de preparare. Dovleacul il poţi folosi şi tu la numeroase deserturi, indiferent de sezon! Astazi va prezentam placinta cu dovleac.

Pentru: 4 persoane Timp: 100 minute Dificultate: medie

Ingrediente

Pentru aluat

600 g făină

250 g unt rece

3-4 gălbenuşuri

200 g zahar

coajă rasă de lămâie

ulei (pentru tapetat)

Pentru umplutură

800 g dovleac

zahăr (după gust)

un cub de unt

scorţişoară

1 pliculeţ zahăr vanilat

Mod de preparare

Amesteci făina cu untul tăiat cubuleţe. Adaugi gălbenuşurile, zahărul şi coaja de lămâie rasă. Frămânţi un aluat elastic, îl înveleşti în folie de plastic şi îl dai la rece.

Cureţi dovleacul şi-l dai prin răzătoarea mare. Îl căleşti în puţin unt până se înmoaie, adaugi zahăr după gust şi, la sfârşit, scorţişoara şi zahărul vanilat. Dai de pe foc şi laşi să se răcească.

Scoţi din frigider coca de placinte şi întinzi 3 foi, nu foarte subţiri. Aşezi prima foaie în tava de copt, unsă cu puţin ulei, adaugi jumătate din umplutura de dovleac, o altă foaie, umplutura rămasă şi, deasupra, ultima foaie de aluat. Înţepi placinta cu dovleac din loc în loc cu o scobitoare şi dai tava la cuptor, pentru 40-45 de minute, până formează o crustă frumoasă.

placinta cu dovleac

Cât este încă călduţă, presari placinta cu dovleac cu puţin zahăr pudră. După răcire o tai şi serveşti.

Placinta cu branza de vaci si mere

Placinta cu branza de vaci si mere

Placinta cu spanac si branza

Placinta cu spanac si branza

Placinta cu nuci si dovleac

Placinta cu nuci si dovleac

sursa foto: Profimedia