Reţeta de cozonac moldovenesc cu nucă. Sfaturi de la gospodine pentru cozonaci pufoşi

Proba cozonacilor poate să le pună la grea încercare chiar şi pe cele mai experimentate gospodine. În decursul anilor, acestea au învăţat însă mici secrete care să le asigure reuşita. Şi ne-au împărtăţit şi nouă câteva din trucurile lor.
- Ai grijă ca temperatura în bucătărie să fie constantă şi să fie cât mai cald. Ţine geamurile închise, deoarece curenţii de aer pot duce la lăsarea cozonacilor după ce îi scoţi din cuptor.
- Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Laptele este trebuie să fie cald, dar nu fierbinte.
- Este important să faci maiaua înainte şi să o laşi să crească. Mixează drojdia cu 2 linguri zahăr până când se lichefiază. Adaugă puţin lapte cald şi făină cât să obţii o pastă, pe care o laşi să crească până când îşi dublează volumul.
- Cerne făina de două ori pentru a fi cat mai aerată. Astfel cozonacul va creşte frumos.
- Ai grija ca drojdia să nu intre în contact direct cu sarea, deoarece îşi va pierde proprietăţile.
- Aluatul de cozonac trebuie să fie moale şi să se mai prindă puţin de mâini.
- Pentru ca aluatul să fie pufos frământă energic cozonacul, până când se formează bule de aer la suprafaţa sa. Frământatul trebuie să dureze aproximativ 30 de minute.
- Nu deschide uşa la aragaz în primele 20 de minute de coacere, deoarece cozonacul se poate lăsa.
- Nu ţine cozonacii fierbinţi unul lângă altul, deoarece rişti să se cruzească. De asemenea, lasă-i să se răcorească puţin înainte să-i scoţi din tăvi.
Reţetă de cozonac moldovenesc cu nucă
De ce ai nevoie pentru cozonaci moldoveneşti
Pentru aluat
1,2 kg făină
2 cuburi drojdie proaspătă
4 ouă
100 g unt
500 ml lapte
200 g zahăr
100 ml ulei
3-4 plicuri zahăr vanilat
1 linguriţă esenţă de rom
coajă de lămâie, după gust
Pentru umplutură
500 g nuci
2-3 linguri cacao
zahăr, după gust
1 linguriţă esenţă de rom
1 ou, pentru uns
Cum se prepară cozonacul moldovenesc
Freci drojdia cu 2-3 linguri de zahăr, adaugi 2 linguri lapte cald şi făină cât să obţii o pastă. Laşi maiaua să crească până când îşi dublează volumul, apoi o pui peste făina cernută. Adaugi un ou şi trei gălbenuşuri, untul topit, uleiul, aromele şi începi să frămânţi. Torni treptat laptele cald, în care ai dizolvat zahărul.
Frămânţi până când obţii un aluat moale, dar care nu se mai prinde de marginile vasului. Îl acoperi şi-l laşi să crească până când îşi dublează volumul.
Macini nuca şi o amesteci cu albuşurile rămase, adaugi cacaua, arome şi zahăr după gust.
Împarţi aluatul în jumătate şi întinzi două foi cu mâna. Ai grijă să ungi suprafaţa de lucru cu ulei sau unt moale, pentru a nu se prinde aluatul. Pui pe fiecare foaie jumătate din cantitatea de nucă, o întinzi şi rulezi cozonacii. Îi aşezi în tăvi tapetate şi-i laşi să crească 30 de minute, apoi îi ungi cu ou şi-i dai la cuptor, până când se rumenesc.