Reţete de cartofi pentru masa de Crăciun

1 cartofi jpg jpeg

Doar două săptămâni au mai rămas până la Crăciun şi ai început deja să-ţi faci planuri pentru ce vei găti? Ei bine, îţi recomandăm să descoperi reţete de cartofi pentru masa de Crăciun, pe care le poţi prepara şi folosi la friptură. Cu toţii le vor adora, crede-ne pe cuvânt.

Reţete de cartofi pentru masa de Crăciun - cartofi Duchesse

Ingrediente necesare:

- un kilogram de cartofi - patru gălbenuşuri - un ou întreg - o jumătate de lingură de făină - 100 de ml de smântână pentru gătit - o linguriţă de sare - un praf de nucşoară - piper, după gust - 60 de grame de unt

Fierbe cartofii cu un praf de sare şi pisează-i ca pentru piure. Când se răcesc un pic, adaugă gălbenuşurile, untul, făina, 70 ml din smântâna de gătit şi condimentele.

Amestecă bine, iar apoi pune amestecul format într-un poş de patiserie care să aibă ataşat capătul acela în formă de stea.

Bate oul rămas cu restul de smântână. Toarnă, cu mişcări circulare, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, formele. Unge cu oul bătut formele.

Dă la cuptor câteva minute, până se rumenesc după plac.

Reţete de cartofi pentru masa de Crăciun - cartofi în crustă de mălai

Ingrediente necesare:

- un kilogram de cartofi

- 100 de grame de untură de gâscă, topită bine

- cinci linguri de mălai

- sare şi piper, după gust

Curăţă cartofii şi taie-i în bucăţi egale, iar apoi amestecă-i cu untura de gâscă.

Într-o farfurie întinsă pune mălaiul şi amestecă-l cu sare şi piper, după care tăvăleşte rând pe rând bucăţile de cartofi.

Aşază cartofii într-o tavă şi dă-o la cuptorul încins la 220 de grade Celsius, timp de 40 de minute, până ce s-au rumenit.

Reţete de cartofi pentru masa de Crăciun - cartofi picanţi

Ingrediente necesare:

- un kilogram de cartofi

- o lingură de paprika afumată

- o lingură de boia de ardei iute

- patru linguri de ulei de măsline

- sare şi piper, după gust.

Curată cartofii şi taie-i în bucăţi relativ egale. Dacă ai timp, ideal ar fi să-i fierbi înainte timp de două minute, apoi să-i scurgi bine.

Pune cartofii într-o tavă, adaugă uleiul, condimentele, sarea şi piperul şi amestecă-i. Dă tava la cuptorul încins la 220°C, timp de 40-45 de minute, până ce sunt făcuţi şi rumeni, amestecând în ei la jumătatea timpului.