Tartă Linzen

tarta linzen StockFood 00118076 HiRes jpeg

Tarta Linzen este cea mai veche prăjitură din lume. Denumirea ei vine de la oraşul Linz, iar prima menţionare apare într-o carte ce datează din 1653, care se găseşte în arhiva Mănăstirii Admont din Austria. tarta Linzen este un desert tradiţional de sărbători în Elveţia, Germania, Austria, Tirol şi Ungaria. În 1850, Franz Hölzlhuber, un călător austriac, a dus reţeta în Milwaukee, iar de acolo s-a răspândit pe întreg teritoriul Statelor Unite, fiind nelipsită din patiserii.

Ai nevoie de

200 g făină ½ plic praf de copt 1 praf de sare 1 lingură coajă rasă de lămâie 150 g migdale 125 g zahăr pudră 170 g unt la temperatura camerei 3 gălbenuşuri 1 lingură esenţă de vanilie 1 borcan gem de zmeură

Pentru uns

1 lingură lapte

1 gălbenuş

Mod de preparare

Baţi untul cu zahărul până devine cremă. Adaugi esenţa de vanilie, sarea şi coaja de lămâie. Încorporezi gălbenuşurile, migdalele măcinate, făina şi praful de copt. Pui trei sferturi din aluat într-o tavă unsă cu unt, ridicat pe margini. Restul îl dai la frigider 10-15 minute.

Torni gemul peste aluat şi nivelezi. Scoţi de la frigider aluatul, îl întinzi şi-l tai fâşii. Aşezi fâşiile peste gem, formând un model. Dai tava cu tarta Linzen la frigider 30 de minute. Înainte s-o bagi la cuptor, ungi tarta Linzen cu amestecul de gălbenuş cu lapte. Coci la foc mic 35-40 de minute.

tarta

Tarta cu branza si mac

Tarta cu branza si mac

Tarta cu praz

Tarta cu praz

Tarta cu crema de lamaie

Tarta cu crema de lamaie

sursa foto: StockFood