Ce sunt caperele şi cum găteşti cu ele

capere jpeg

Datorită gustului uşor picant, caperele se folosesc pentru aromarea multor preparate populare în bucătăria mediteraneeană. Dacă te-ai ferit până acum de ele, iată cum poţi să le incluzi în mâncărurile tale.

Ce sunt caperele

Arbuştii de capere sunt cunoscuţi îndeosebi pentru bobocii comestibili ai florilor. Apreciate pentru gustul lor acrişor asemănător cu lămâia, picant, uşor iute, se culeg la sfârşitul primăverii, începutul verii. La început se pun la uscat la soare, apoi se conservă prin marinare, în oţet sau saramură. Conţin vitamina C, fier, antioxidanţi, vitaminele A şi K. În medicina tradiţională erau folosite pentru ameliorarea durerilor reumatice şi a durerilor de stomac.

Ştiai că…

… utilizarea lor datează din timpuri străvechi, caperele fiind menţionate chiar şi în Biblie?

În ce preparate poţi să le foloseşti

Dau un gust deosebit salatelor, mergând bine în combinaţie cu roşiile, castraveţii sau ardeii graşi. Chiar şi pentru pizza sunt potrivite, pentru cei care preferă gustul picant. Ideale în preparatele cu peşte, pot fi folosite în tot soiul de sosuri cu maioneză sau pe bază de muştar. Şi pastele vor căpăta o aromă deosebită dacă le adaugi o mână de capere şi le stropeşti cu puţin ulei de măsline. Le poţi pregăti chiar şi crocante, rumenindu-le în puţin ulei şi folosindu-le ca topping în diverse salatate sau ca şi gustare. Nici carnea roşie nu face excepţie, caperele oferindu-i o savoare inedită.

Reţetă – Pui cu lămâie şi capere

Ingrediente

4 bucăţi piept de pui 1 linguriţă oregano 1 linguriţă usturoi pisat 2 linguri vin alb 1-2 linguri ulei 1 lămâie, feliată 3 linguri capere frunze de busuioc, după gust sare piper

Mod de preparare

Condimentezi bucăţile de piept de pui cu oregano, sare şi piper, după gust. Căleşti usturoiul într-o tigaie, la temperatură medie, împreună cu caperele şi feliile de lămâie. Torni vinul. Amesteci aproximativ 3-5 minute.

Adaugi carnea şi busuiocul. Rumeneşti pe ambele părţi, aproximativ 6-8 minute, până îşi schmbă culoarea. Serveşti cu busuioc, dacă vrei.

Sursa foto: pixabay.com