Cele mai rapide metode ca să obţii unt moale pentru prăjituri, când ai uitat să îl scoţi din frigider

unt moale jpeg

Numeroase reţete de prăjituri şi deserturi au pe lista de ingrediente unt moale. Americanii şi englezii folosesc termenul „softened“, care este diferit de untul topit. Aşa că dacă te grăbeşti să prepari un delicios desert şi nu vrei să foloseşti cuptorul cu microunde, îţi prezentăm o serie de metode simple pe care le poţi încerca în bucătărie începând de astăzi.

Dacă nu îţi aminteşti în timp util că untul pentru anumite prăjituri trebuie să fie la temperatura camerei şi ai uitat să îl scoţi din frigider, nu vei avea nicio problemă dacă vei încerca unul dintre aceste trucuri.

Secretul? Nu folosi cuptorul cu microunde! Şi nici aragazul. Apelând la cuptorul cu microunde sau la aragaz, vei provoca mai multe daune: fie untul se va topi prea tare, fie se va înmuia în mod inegal, ceea ce va duce la rezultate neaşteptate în multe reţete.

1. Taie untul cubuleţe

În secunda în care ai realizat că ai uitat să scoţi untul, ca să ajungă la temperatura camerei, ia-l din frigider şi taie-l cubuleţe. Pune cubuleţele într-un singur strat într-o farfurie şi dă-o deoparte ca să se înmoaie lent, în timp ce tu măsori şi pregăteşti restul ingredientelor. Untul ar trebui să fie gata în aproximativ 20 de minute.

Acest truc funcţionează pentru că tăierea untului în cuburi mici expune părţi ale alimentului care, în mod normal, ar fi fost protejate de aerul care are temperatura camerei. Astfel, vei creşte suprafaţa expusă la aer, ceea ce înseamnă că untul absoarbe căldura din cameră mult mai repede decât dacă ar rămâne întreg.

2. Dă untul prin răzătoare

Poate că nu ai mai încercat asta în bucătărie, dar dacă dai untul printr-o răzătoare manuală, acest truc urmează acelaşi principiu pe care îl are tăierea în cubuleţe, doar că acum creează o suprafaţă expusă chiar mai mare. În plus, va creşte gradul de frecare de pe urma procesului de răzuire şi pentru că vei atinge untul, vei transfera căldura de la mâinile tale.

Sfatul este să foloseşti o răzătoare manuală sau în formă de cutie, cu găuri mari, şi să îl răzuieşti ca şi când ai avea caşcaval în mână. Dar trebuie să dai repede untul prin răzătoare, deoarece căldura care se transferă de pe mâinile tale va provoca destul de rapid mizerie pe masă.

Avantajul acestei metode este că untul se înmoaie mult mai repede decât atunci când îl tai cubuleţe – se poate înmuia imediat ce ai terminat, dar dacă nu a ajuns încă la temperatura camerei, verifică din nou peste 5 minute. Dezavantajul este că este o metodă care face multă mizerie şi rişti să foloseşti mai mult unt, care se va topi în mâinile tale şi se va lipi de răzătoare.

image

3. Aplatizează untul cu făcăleţul

Din nou, principiul este acelaşi: să creşti suprafaţa expusă la aerul din bucătărie, cu bonusul forţei de frecare. Avantajul este că metoda nu face atât de multă murdărie ca în cazul untului dat prin răzătoare. Dezavantajul este că este destul de dificil să îl aplatizezi, mai ales dacă frigiderul tău are setată o temperatură scăzută, care întăreşte prea mult untul. Acesta va aluneca mai degrabă şi nu vei reuşi să îl aplatizezi din prima.

Un alt dezavantaj este că metoda se bazează pe hârtie de copt sau hârtie cerată, iar uneori se poate întâmpla să rămâi fără acest accesoriu important în bucătărie. Însă cei care au încercat-o spun că metoda funcţionează foarte bine.

Ce trebuie să faci: pui bucata de unt între două foi de hârtie de copt sau hârtie cerată, îl apeşi uşor cu un făcăleţ, şi rulează şi când ai întinde o foaie de plăcintă, până când ajunge la o grosime de 0,5 cm. Dacă nu ai hârtie de copt, poţi folosi o pungă mare cu fermoar, doar că îţi va fi mai greu să scoţi untul după ce l-ai aplatizat cu făcăleţul.

Când untul a ajuns la grosimea dorită, îndepărtezi imediat hârtia cerată, îl aşezi pe o farfurie şi îl laşi aşa 3 minute, apoi îl poţi folosi în reţeta preferată.