Cozonac cu nuci, reţeta tradiţională
Când te gândeşti la Crăciun parcă simţi automat mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor. Acest desert poate fi umplut cu stafide, ciocolată sau rahat, dar niciunul nu este la fel de bun precum tradiţionalul cozonac cu nucă.
De ce ai nevoie pentru cozonac cu nuci, reţeta tradiţională
Pentru aluat
500 g făină cernută
100 g unt
250 g smântână grasă
1 praf sare
coaja rasă de la 1 lămâie
coaja rasă de la 1 portocală
40 g drojdie
8 gălbenuşuri
100 g zahăr
Pentru umplutură
8 albuşuri
200 g nuci măcinate
20 ml rom
200 g zahăr
2 linguri cacao
1 pliculeţ zahăr vanilat
1 ou bătut
câţiva mieji de nuci, pentru decor
zahăr pudră, pentru decor
Cum se prepară cozonac cu nuci, reţeta tradiţională
Ţii ingredientele la temperatura camerei.
Freci într-un castron drojdia cu zahărul până când se înmoaie şi încorporezi, pe rând, untul moale, smântâna, gălbenuşurile, unul câte unul, coaja de lămâie şi de portocală, sarea, apoi făina, în ploaie. La început amesteci toate ingredientele cu o lingură de lemn, apoi frămânţi aluatul 10-15 minute cu mâna. Îl laşi la crescut, la loc cald, până când îşi dublează volumul.
Între timp prepari umplutura. Baţi spumă tare albuşurile, apoi adaugi zahărul în ploaie, torni romul, presari zahărul vanilat şi mixezi continuu până când se întăresc din nou. Încorporezi nucile şi cacaua, amestecând uşor cu un tel, de jos în sus.
Dai cu făină pe suprafaţa pe care întinzi aluatul, apoi împarţi aluatul în două. Întinzi prima bucată în dreptunghi, aşezi jumătate din cantitatea de umplutură, nivelezi şi rulezi, apoi aşezi cozonacul într-o tavă tapetată. Procedezi la fel cu restul de aluat şi de umplutură, apoi îi laşi la crescut încă 10 minute. Îi ungi cu oul bătut, aşezi din loc în loc mieji de nuci şi îi dai la cuptorul încins, în prealabil, 60 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea. Îi presari cu zahărul pudră.