Pentru că se apropie sărbătoarea Floriilor şi cu această ocazie este dezlegare la peşte, pieţele şi magazinele de specialitate vor fi pline de tot felul de sortimente de peşte. Însă nu în toate cazurile peştele este proaspăt pescuit sau a fost ţinut în cele mai bune condiţii pentru a nu se altera.

Pentru a nu avea neplăceri când ajungi acasă sau, mai rău, să faci indigestie, iată cum îţi poţi da seama dacă peştele este proaspăt.

Peşte întreg

  • Ochi strălucitori şi cât mai clari. Dacă ochii peştelui nu sunt opaci, este cel mai bun semn că a fost pescuit de puţină vreme. În caz contrar, vor avea o nuanţă de gri şi sunt un semn că peştele stă în magazin de ceva vreme.
  • Controlează pielea peştelui. Dacă este strălucitoare şi are nuanţe metalice este un alt semn că poţi cumpăra peştele fără probleme. Dacă peştele are pe suprafaţa lui pete în nuanţe mai închise sau mai deschise atunci este mai bine să cauţi în altă parte.
  • Miroase-l. Peştele proaspăt ar trebui să aibă un miros care seamănă cu apa curată sau cu castraveţii proaspăt tăiaţi. Dacă are un miros înţepător este un semn că peştele începe să se altereze.
  • Controlează branhiile. Dacă sunt de un roşu strălucitor, atunci peştele este proaspăt. Cu cât nuanţa de roşu este mai pală, cu atât peştele este mai vechi.

Peşte file sau rondele

  • Carnea trebuie să fie foarte albă. Cu cât stă mai mult în magazin, cu atât îşi va schimba culoarea. De asemenea, uită-te la culoarea pielii. Ea trebuie să aibă strălucire metalică, la fel ca la peştele întreg.
  • Nu uita să-l miroşi. Orice miros înţepător, care seamănă cu cel de oţet este un semn că peştele este vechi.
  • Apasă carnea cu degetul. Urma lăsată ar trebui să dispară în câteva secunde. Dacă urma degetului persistă, caută alt peşte.
  • La fel de importantă este mâzga de pe peşte. Aceasta ar trebui să fie clară şi nu în culoarea laptelui.
Loading...