Cum s-au inventat 10 preparate americane clasice

15 shutterstock 1655063167 jpg jpeg

Ştiai că cheeseburgerul a fost inventat, din greşeală, de un adolescent de 16 ani de la un fast food din California? Sau că savuroasele fursecuri cu ciocolată au fost create de un medic dietetician? De la aripioarele Buffalo, la nachos, poveştile lor merită spuse.

Hot Dog: New York, 1860-1870

1 shutterstock 1474776455 jpg jpeg

Clasicul cârnat nemţesc frankfurter a fost adus în America, mai exact în, în Brooklyn, New York, de un emigrant neamţ (probabil Charles Feltman). Doar că acesta a adoptat un alt mod de servire a acestor cârnaţi: în chifle lungi de pâine. Mai târziu, au devenit clasicii hotdogi. Au fost popularizaţi (unii ar zice chiar perfecţionaţi) în Chicago în 1893, când un vânzător de la World’s Columbian Exposition i-a vândut unei mulţimi înfometate. Aparent, chiflele de pâine erau folosite ca accesoriu pentru servit, pentru că mănuşile albe care erau înmânate clienţilor pentru a le fi mai uşor să mănânce erau, de obicei, furate.

Cheesburger : Pasadena, 1926

17 shutterstock 309014243 jpg jpeg

Cheesburgerul, umilul cheesburger, îşi datorează existenţa unui puşti de numai 16 ani, din Pasadena, California. În 1926, Lionel Sterberger, fiul patronului unui local mic, „The Rite Spot“, a ars pe o parte un hamburger, iar pentru a-şi ascunde greşeala a decis să pună deasupra o felie de brânză. Aceasta este poate una dintre cele mai gustoase greşeli din lumea gastronomiei.

Buffalo Wings (aripioare Buffalo), Buffalo, 1964

19 shutterstock 379192669 jpg jpeg

Nu multă lume ştie că Teresa Bellissimo, coproprietar al „Anchor Bar“, a fost prima care a gătit aceste aripioare ca răspuns la cerinţa unor clienţi care, într-o vineri seara, au vrut să mănânce carne gătită. Din cauza unei greşeli de livrare, „Anchor Bar“ a rămas cu o cantitate mare de aripi de pui. Aşa că Teresa a decis să le prăjească şi să le dea printr-un sos de ardei iute, creând astfel o mâncare emblemetică, pe care a servit-o în fiecare vineri seara.

Reuben Sandwich: New York, 1914

18 shutterstock 1246541761 jpg jpeg

Există unele controverse legate de originile acestui tip de sandviş (cu carne de vită, caşcaval, varză acră şi dressing rusesc). Unii ar spune că este „opera“ unor tipi din Omaha în 1920, dar prima referinţă scrisă este din 1926 în „Theatre Magazine“, care menţionează un sandviş special făcut la „Reuben’s Delicatessen“ în 1914, al cărui proprietar era Arnold Reuben.

Nachos: Eagle Pass, Texas, 1943

20 shutterstock 705718156 jpg jpeg

Tehnic vorbind, locul unde au fost făcuţi nachos pentru prima oară de Ignacio „Nacho“ Anaya a fost Ciudad Acuña în Mexic, la restaurantul Victory Club. I-a servit unui grup de neveste de soldaţi aproape de Fort Duncan în Eagle Pass. Ajungând la restaurant imediat după închidere, nevestele au aflat cu bucurie că Nacho vrea să le dea de mâncare. A improvizat o gustare din ingredientele pe care le avea (tortillas, pe care le prăjise, brânză rasă şi ardei jalapenos) şi astfel s-a născut specialitatea lui Nacho. .

Pizza în stil new-yorkez: New York, 1905

21 shutterstock 720080854 jpg jpeg

Gennaro Lombardi a deschis prima pizzerie în America (Lombardi’s) în 1905, în cartierul Mica Italie din Manhattan. Anagajaţii au fost provocaţi să creeze o reţetă autentică, pentru că oraşul începuse să se umple de pizzerii napoletane. Pizza cu adevărat new-yorkeză s-a „născut“ abia în 1940, când, soldaţii care s-au întors din Europa după război, au început să ceară pizza pe care o mâncaseră în Italia.

Cornetul de îngheţată: New York sau St.Louis -1904

25 shutterstock 642062308 jpg jpeg

În Franţa anului 1820 apăreau vafele. Dar la începutul anilor 1900 americanii au fost cei care au crezut de cuviinţă să pună îngheţata în... ceva, dar nu ştiau ce. Dar, totuşi, nu se ştie dacă cel care le-a făcut pentru prima dată este Italo Marchioni (care are patent în New York pentru îngheţata ţinută în cupe de foitaj) sau George Bang care a pus îngheţata în vafe rulate.

Fursecuri cu bucăţi de ciocolată: Whitman, 1930

22 shutterstock 757843789 jpg jpeg

Poate sună ironic, dar fursecurile cu bucăţi de ciocolată au fost inventate de un dietetician: Ruth Graves Wakefield, care, în 1930 în bucătăria sa din Hanul „Toll House“, a adăugat bucăţi de ciocolată în fursecurile obişnuite, aşteptând ca aluatul să le absoarbă. Dar, a rămas uimită, când a văzut că bucăţile de ciocolată au rămas intacte şi că a inventat ceea ce urma să devină coşmarul oricărui dietetician.

Burrito: Los Angeles – 1920

2 shutterstock 1289451394 jpg jpeg

Denumirea de burrito, o tortilla împachetată cu fasole şi carne, a fost promovată de sute de oameni din America Centrală, dar comercianţii nu au fost interesaţi de reţetă până în anul 1920, când a fost servită pentru prima dată în meniul unui restaurant din Los Angeles, „Alejandro Borquez’s Sonora Café“. Începând cu anii ’50 a început să devină un fel de mâncare popular.

Sandviş cu brânză caldă: oriunde în America – anii 1920

2 shutterstock 623108408 jpg jpeg

Atât de simplu, atât de ieftin şi atât de bun. Un sandviş cu brânză pe grătar este combinaţia cea mai ieftină şi mai delicioasă pe care oricine putea să şi-o permită în timpul Marii Crize. Se poate spune astfel că toţi americanii au inventat-o.

FOTOGRAFII: Shutterstock