De ce trebuie să consumi zilnic rodie în sezon. Plus 3 reţete delicioase

4 shutterstock 1317843119 jpg jpeg

Consumată încă din Antichitate, rodia nu numai că are un gust deosebit şi multiple beneficii pentru sănătate, ci este cel mai plin de legende şi de simboluri fruct.

Originar din Persia (Iran), arbustul numit rodier sau rodiu este astăzi cultivat în toată lumea, inclusiv în America (unde a fost adus de coloniştii spanioli) şi în China, Coreea şi Japonia. 

Fructul este un pic mai mare decât o portocală, are coaja groasă şi conţine aproximativ 600 seminţe. Rodia bună de mâncat are coaja uşor ştearsă, ca şi cum ar fi fost frecată de perete, cu urme albe, nu de un roşu puternic. Cele foarte roşii sunt acre şi pot fi folosite doar în salate.

Mituri şi simboluri

Sucul de rodii este cunoscut din vremuri străvechi de persani şi are beneficii extraordinare pentru organism: un pahar conţine 50 % din doza zilnică recomandată din vitaminele A, C, E, precum şi acid folic, antioxidanţi, potasiu, fibre (este foarte bun la digestie) şi creşte imunitatea. Totodată, sucul de rodie este utilizat pentru vopsirea ţesăturilor naturale.

Fructul de rodie este unul dintre simbolurile Armeniei, reprezentând fertilitatea şi căsătoria, iar în Israel este folosit în cadrul ceremoniei de Iom Kipur (cea mai importantă sărbătoare evreiască).

 Rodia era emblema personală a împăratului roman Maximilian I şi unul dintre simbolurile zeiţei Hera. Totodată, există teorii potrivit cărora fructul oferit de Eva lui Adam, în Grădina Eden, ar fi fost rodia, nu mărul.

FOTO: Shutterstock

Iată şi trei reţete delicioase cu rodie.

Aripioare picante cu rodie

Aripioare picante cu rodie

2 shutterstock 1047787117 jpg jpeg

Salată cu rodie şi curcan

Salată cu rodie şi curcan

1 salata curcan jpg jpeg

Biscuiţi cu cremă de iaurt şi rodie

Biscuiţi cu cremă de iaurt şi rodie

3 biscuiti rodie jpg jpeg