Pască fără coacere cu brânză ricotta, mascarpone și ciocolată

Pasca este una dintre piesele de rezistență ale mesei de Paște, însă dacă nu ai timp sau ingrediente pentru a prepara o rețetă tradițională, te poți adapta vremurilor și gastronomiei moderne. La fel ca această pască fără aluat, o combinație delicioasă între cheesecake, tort și pască.

pasca fara coacere shutterstock 1931869631 jpg

Pască fără coacere, cu ricotta, mascarpone și ciocolată FOTO Shutterstock

Brânza ricotta este ingredientul vedetă în acest desert rapid și ușor de preparat. Iar dacă vrei să simți gustul clasic, poți înlocui ciocolata cu stafide sau merișoare confiate. Orice ai alege, succesul e garantat. Iar tu vei avea pe masă o pască modernă și delicioasă. Iată cum se prepară.

Ingrediente

Pentru blat:

350 g biscuiți digestivi sau graham

120 g unt nesărat (82% grăsime)

Pentru cremă:

500 g ricotta

300 g mascarpone

150 g zahăr pudră

200 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)

20 g gelatină

100 ml lapte

50 g ciocolată neagră

Pentru decor:

30 g fulgi de ciocolată neagră

Pentru blat, macini în blender biscuiții, îi pui într-un castron adânc și torni untul topit și răcit, apoi omogenizezi. Transferi compoziția într-o tavă rotundă cu inel detașbil și întinzi un strat uniform, de 7-8 milimetri grosime, inclusiv pe pereți. Nivelezi și apeși bine cu spatele unei linguri. Dai blatul la frigider aproximativ o oră.

Hidratezi gelatina 10 minute în 120 ml apă foarte rece. Pui peste ea laptele clocotit și amesteci până se dizolvă, apoi o ții la răcorit.

Bați smântâna lichidă foarte rece până devine frișcă, apoi o păstrezi la frigider. Dai prin răzătoarea mare ciocolata neagră. Mixezi ricotta și mascarpone cu zahărul pudră, 3-4 minute, la viteză mare. Torni apoi gelatina dizolvată în lapte și amesteci până la omogenizare.

La final, încorporezi ușor frișca bătută, amestecând cu o spatulă de silicon, de jos în sus. Adaugi ciocolata rasă, omogenizezi și torni crema de ricotta peste blatul de biscuiți. O nivelezi, apoi dai pasca la frigider 6-8 ore sau peste noapte. Când o servești, o decorezi cu fulgi de ciocolată neagră.

Citește și Cozonac tradițional cu nucă și cacao: desertul sacru al românilor