Dulceaţă de vişine fără zahăr

dulceata de visine fara zahar jpeg

Sezonul vişinilor a început, aşa că ar trebui să ne bucurăm din plin de aceste fructe deosebite. Vişinele sunt foarte gustoase şi au efecte benefice asupra organismului uman. Sunt foarte utile în bolile de stomac, rinichi şi afecţiuni ale căilor respiratorii. De asemenea, vişinele au capacitatea de a scădea nivelul colesterolului, de a întări sistemul imunitar şi de detoxifierea a organismului. Pentru eliminarea petelor de pe corp şi a pistruilor, vişinele sunt excelente fructe.

Pe lângă beneficiile consumului de vişine proaspete, v-am pregătit o reţetă unică de dulceaţă de vişine fără zahăr, pentru a vă bucura de beneficiile lor nutritive din plin. Dulceaţa de vişine este excelentă pentru clătite, pentru a da o aromă specială orezului cu lapte sau alte deserturi preferate.

Ingrediente Dulceaţă de vişine fără zahăr:

  • 1 kg de vişine proaspete, fără sâmburi
  • Zeama de la 1lămâie
  • 250 ml sirop de agave/ miere sau xylitol/ştevie după gust

Mod de preparare Dulceaţă de vişine fără zahăr:

Vişinele ar trebui culese din copac, pentru a vă asigura că aveţi un kilogram de vişine coapte pe jumătate, nestricate. Pentru dulceaţă, ele sunt cele mai bune când sunt coapte la jumătate, pentru a putea să-şi păstreze şi gustul acrişor, care le dau aroma specială.

Vişinele fără sâmburi, spălate şi lăsate la zvântat se pun în robotul de bucătărie, dotat cu lamă în forma literei S şi se zdrobesc cât să nu se facă terci. Apoi, se pun într-un vas vişinele şi se lasă la deshidratat la 40 de grade Celsius, până se scaldă într-un sos gros. Se scot din vas, se amestecă cu zeama de lămâie şi îndulcitorul şi se pun în borcane fără capac până se răceşte, se păstrează la frigider, dar nu mai mult de 10 zile.

O altă variantă mai simplă este să se pună vişinele într-o cratiţă la cuptor la fiert, fără alte ingrediente. Se lasă cel puţin 2 ore la foc minim, timp în care se amestecă din 20 în 20 de minute. La final, se pun zeama de lămâie şi îndulcitorul (nu se pune miere în acest caz) şi se pun în borcane. Borcanele să fie bine spălate, uscate şi fierbinţi şi să se înfileteze imediat după ce se pune dulceaţa. Dulceaţa se lasă la răcit în pături.