Mâncare de păstăi verzi cu carne
Această mâncare de vară extrem de bună, care se găseşte în bucătăriile din toate regiunile ţării, este una dintre cele mai gustoase şi savuroase, dar şi sănătoase. Carnea se alege în funcţie de preferinţe fiecăruia. În unele zone, reţeta diferă, astfel că roşiile sunt înlocuite cu smântână sau iaurt. Reţeta prezentată astăzi este cu carne de vită, un fel de carne ce dă un gust special acestui fel de mâncare.
Ingrediente Mâncare de păstăi verzi cu carne:
- 600 de grame de păstăi verzi
- 800 de grame de pulpă de vită
- 1 morcov mare
- 1 ceapă mare
- 3 roşii sau conservă de 400 de grame
- 3 căţei de usturoi
- 2 linguri de pastă de tomate
- 1 legătură de pătrunjel verde
- Câteva frunze verzi de ţelină
- 1 foaie de dafin
- 3 linguri de ulei
- 1 lingură rasă de zahăr
- 1 lingură făină
- 1 lingură rasă de bicarbonat de sodiu
- Sare
- Piper
- 4 linguri de iaurt gras sau smântână, la servire
Mod de preparare Mâncare de păstăi verzi cu carne :
Mai întâi de toate se pregătesc ingredientele pentru mâncare. Păstăile se curăţă şi se spală bine, apoi se taie în bucăţi de 5 cm, care se clătesc în apă rece. Ceapa, usturoiul şi morcovul se taie cât mai fin sau se dau prin răzătoare. Roşiile se decojesc şi se toacă mărunt. Carnea se spală şi se taie cubuleţe.
Uleiul se pune într-o cratiţă şi se lasă la încins. Se adaugă carnea şi se lasă să se rumenească, apoi se acoperă cu apă şi se pune bicarbonatul de sodiu peste. Este bine să aveţi o cratiţă mai adâncă, deoarece bicarbonatul la început va face spumă câteva secunde. Se lasă la fiert până când scade apa bine şi carnea începe să se prăjească uşor.
Când apa a scăzut, se adaugă ceapa, usturoiul şi morcovul la călit timp de 1 minut. Apoi, se pun roşiile tocate, păstăile şi 2 sau 3 căni de apă, în funcţie de cât de mult sos vă doriţi la mâncare. Se adaugă acum sarea, zahărul şi foaia de dafin. Se acoperă cu un capac şi se lasă la fiert până când atât carnea, cât şi păstăile s-au pătruns bine.
Apoi, se amestecă pasta de tomate cu făina şi câteva linguri de sos din mâncare. Se amestecă cu grijă să nu se formeze cocoloaşe. Se adaugă treptat în mâncare, alături de frunzele de ţelină tocată. Se lasă să fiarbă fără capac până se leagă bine sosul. Se potriveşte de sare şi piper şi la final se pune pătrunjelul tocat. La servire, se pune iaurt sau smântână. Poftă bună!