Baclava cu fistic

baclava cu fistic shutterstock 84782914 jpeg

Nici o baclava nu se compară cu cea mâncată undeva la ea acasă. Dar, pentru că deocamdată eşti la tine acasă în propria bucătărie şi vrei să mănânci ceva dulce pe care să-l împarţi şi cu cei dragi, de ce să nu prepari acest desert?

Ingrediente

Pentru aluat

500 g făină 1 pahar apă călduţă 3 linguri ulei 1 lingură oţet

Pentru umplutură

100 g unt

300 g nucă măcinată

350 g zahăr

200 ml miere

200 ml apă

esenţă de rom

coaja şi zeama de la o lămâie

2 linguriţe scorţişoară măcinată

50 g fistic măcinat

Cum se prepară

Se cerne făina într-un castron mare, se face o adâncitură în mijlocul ei, în care se adaugă uleiul, apa caldă şi oţetul. Se amestecă până se formează un aluat, care se frământă bine până devine omogen şi elastic. Se lasă să se odihnească 20 de minute, apoi se întinde o foaie subţire, pornind de la mijloc spre margine.

Se taie foaia de aluat în bucăţi egale cu suprafaţa tăvii în care se va coace. Se aşază o foaie în tava unsă cu unt, se presară peste ea nucă amestecată cu 100 g zahăr şi scorţişoară măcinată, se adaugă apoi altă foaie, se unge cu unt topit, se presară nucă şi se continuă până se termină toate ingredientele.

Se introduce tava la frigider 10 minute. Se porţionează prăjitura cu un cuţit foarte bine ascuţit, în pătrate sau romburi potrivit de mari, şi se introduce în cuptorul bine încălzit pentru circa 30-40 de minute, când este uşor rumenită deasupra.

Între timp, se fierbe apa cu restul de zahăr, mierea, esenţa de rom, coaja şi zeama de lămâie. Când siropul începe să clocotească, se toarnă peste prăjitură şi se mai lasă în cuptor

încă 5 minute, pentru a se însiropa. Se serveşte după răcirea completă, presărată cu fistic măcinat.

sursa foto: Shutterstock