Plăcintă cu smochine

placinta cu smochine jpeg

Printre cele mai dulci fructe din lume, smochinele au început să fie consumate din anul 2500 î.H., mai întâi în Asia Mică. Erau folosite în special ca îndulcitor natural, dar şi ca medicamente, pentru combaterea constipaţiei. Grecii le foloseau pentru a trata durerile în gât, iar romanii utilizau aceste fructe în diferite tratamente ale pielii. În cultura evreiască, smochinul, arbore care poate trăi până la 100 de ani, este foarte apreciat, deoarece se crede că aduce bunăstarea şi prosperitatea.

Ingrediente

Pentru aluat 650 g făină 250 g unt 4 ouă 200 g zahăr 1 plic praf de copt coaja de la 1 lămâie 2 plicuri zahăr vanilat 1 praf de sare 1 ou, pentru uns

Pentru umplutură

7-8 smochine

200 g brânză de capră, nesărată

50 g zahăr

4-5 caise deshidratate

3 ouă

Pentru aluatul ras

120 g făină

50 g unt

50 g zahăr

Mod de preparare

Amesteci făina cu praful de copt şi untul. Adaugi treptat câte un ou şi omogenizezi. Pui coaja de lămâie, zahărul tos, cel vanilat, sarea şi frămânţi până când obţii un aluat elastic. Împarţi aluatul în jumătate, îl înfăşori în folie şi-l dai la rece 30 de minute.

Combini brânza de capră rasă cu ouăle şi zahărul şi mixezi până când se omogenizează. Adaugi smochinele şi caisele tăiate şi amesteci. Întinzi 2 foi din aluat şi o aşezi pe prima într-o tavă tapetată. Pui umplutura şi acoperi cu a doua foaie. Lipeşti marginile plăcintei cu o furculiţă. Ungi aluatul cu ou şi dai plăcinta la cuptor 15 minute. Dacă vrei, poţi modela din aluat diverse forme pe care să le aşezi deasupra plăcintei.

Frămânţi toate ingredientele pentru aluatul ras, scoţi plăcinta din cuptor, razi aluatul pe deasupra şi o ţii la foc mediu până când se rumeneşte.