5 reguli de aur pentru un hummus fin și pufos ca la restaurant
Hummusul nu mai este de multă vreme un preparat din bucătăria orientală, ci a intrat în patrimoniul gastronomic universal. Nu ai cum să nu iubești această pastă cremoasă și fină, cu lipie, pâne prăjită sau cu legume proaspete.
Hummusul, un preparat iubit în toată lumea FOTO Shutterstock
Are zeci de variante, cu diverse adaosuri (dovleac, sfeclă roșie, leurdă, fasole etc), însă cel mai apreciat rămâne cel clasic, pe bază de năut.
Hummusul este în oferta magazinelor și a restaurantelor, dar mulți dintre noi îl pregătesc acasă. Dacă și tu te-ai întrebat de ce nu poți obține acel hummus pufos și aerat, este pentru că nu respecți câteva reguli esențiale în prepararea acestui fel de mâncare.
Iată cele 5 reguli de aur pentru a obține cel mai fin hummus.
- Pune năutul la înmuiat în apă rece minimum 8 ore, dar ideal este să-l ții peste noapte. Spală-l cu multă apă rece înainte de a-l fierbe. Acest pas va scurta considerabil timpul de fierbere, iar boabele se vor fierbe uniform. Adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat la fiert, năutul se va frăgezi și mai mult. Când pui bicarbonatul, are loc o reacție chimică în urma căreia se va forma rapid o spumă la suprafață. Ai grijă ca vasul în care fierbi năutul să fie încăpător, astfel încât lichidul să nu dea în foc. Îndepărtează spuma formată cu o paletă.
- Un alt secret pentru un hummus cremos şi omogen este să cureţi şi să îndepărtezi cojile de pe boabele de năut. Este un proces care îţi va lua ceva timp, dar cu siguranţă va merita efortul şi va face diferenţa în farfuria ta. Dacă ţii fiecare bob de năut între două degete şi îl „ciupeşti“ un pic, pieliţa sau coaja va cădea singură.
- Atunci când mixezi năutul în blender, nu trebuie să fie rece, ci cald, la fel și zeama pe care o adaugi. Dacă folosești năut din conservă, încălzește înainte lichidul și boabele într-o crăticioară, apoi mixează-le în blender.
- Folosește doar pastă de susan (tahina), nu și ulei de măsline. Unul dintre cei mai cunoscuți chefi din lume, Yotam Ottolenghi, originar din Orientul Mijlociu, spune că pasta de susan este suficient de uleioasă încât să dea cremozitate preparatului, astfel că nu mai este nevoie de ulei. Dacă dorești, poți decora hummusul cu ulei de măsline.
- Mixează compoziția în blender cu câteva minute mai mult decât o faci în mod obișnuit. Prin acest proces, în pastă va fi introdus și mai mult aer. Astfel, hummusul va fi mult mai pufos decât dacă ai mixa pur și simplu până când năutul a ajuns la stadiul de piure.