Reţetă chef Petrişor Tănase: Clătite bănăţene

1 dsc 8562 jpg jpeg

Petrişor Tănase este primul bucătar-vedetă din România, el fiind cel care a adus pe sticlă gastronomia în emisiunile matinale ale lui Florin Călinescu, în anii '90. Iubeşte bucătăria din adolescenţă. La 19 ani, a terminat şcoala de profil şi de atunci nu doar că a gătit fără oprire, dar a scris şi cărţi de bucate. Acum conduce propriul local în centrul Bucureştiului, unde găteşte reparate gustoase, aşa cum îi dictează inima. El vă propune această reţetă specială de clătite bănăţene.

Ingrediente

Pentru foi

  • 3 ouă
  • 250 g făină
  • 1 l apă
  • minerală
  • 2 linguri ulei

Pentru umplutură

  • 200 g brânză dulce de vaci
  • 2 albuşuri bătute spumă
  • câteva picături esenţă de vanilie
  • 50 g zahăr pudră
  • 50 g stafide înmuiate în apă
  • cu vanilie coajă de lămâie
  • coajă de portocală

Pentru sosul de vanilie

  • 30 g unt
  • 4 gălbenuşuri
  • 200 ml lapte
  • esenţă de vanilie
  • 50 g zahăr
  • 1 lingură făină

Pentru bezea

  • 4 albuşuri
  • 120 g zahăr pudră
  • 1 praf de sare

Pentru servit

  • dulceaţă de căpşuni

Baţi ouăle, adaugi făina şi o dizolvi uşor cu apa minerală. Ungi tigaia cu ulei şi rumeneşti clătitele pe ambele părţi. Le laşi deoparte.

Amesteci brânza cu zahărul, stafidele, coaja de citrice şi albuşurile până obţii o cremă pufoasă. 

Pentru sosul de vanilie, fierbi laptele cu zahărul, adaugi făina în ploaie şi amesteci rapid. Ţii la foc domol, pui untul şi amesteci până devine o compoziţie omogenă. Gălbenuşurile le freci bine. Peste ele torni sosul fierbinte şi dai din nou pe foc. Mai fierbi puţin şi laşi să se răcească complet înainte de a-l folosi.

Pentru bezea, răstorni zahărul într-un vas peste care adaugi o lingură de apă. Dai la foc până obţii un sirop legat. Baţi albuşurile spumă şi încorporezi uşor siropul fierbinte. Astfel abuşurile devin mai dense şi se albesc.Presari sarea.

Umpli clătitele cu brânză şi sos de vanilie, iar deasupra pui bezeaua. Dai la cuptorul încins să se rumenească şi le serveşti calde, cu dulceaţă de căpşuni alături.

Află cum se face o altă specialitate din banat: Supa de visine 

FOTO: Sorin Stana