3 mâncăruri delicioase fără carne. Visul oricărui vegetarian!

budinca linte shutterstock 1696811821 jpg

Din motive diverse – de la probleme medicale, la principii etice sau precepte religioase – sute de milioane de oameni din întreaga lume au exclus din alimentația lor carnea. Unii au renunțat la orice tip de proteină animală, adoptând o dietă strictă, vegană, alții au ales o dietă vegetariană sau lacto-ovo-vegetariană.

În oricare dintre situații, natura ne pune la dispoziție ingrediente variate și uimitoare din care să pregătim mâncăruri gustoase și, cel mai important, sănătoase.

Iată cum prepari 3 mâncăruri delicioase fără carne.

Tartă cu roșii și telemea

Ingrediente

1 pachet aluat cu unt pentru tarte (250 g)

100 g sos de roșii

500 g roșii

50 g cașcaval

2 linguri ulei de măsline

½ linguriță busuioc uscat

150 g telemea veche de oi

sare

piper

2-3 crenguțe cimbru, opțional

Preîncălzești cuptorul la 200 °C. Pui aluatul de tartă într-o formă tapetată cu hârtie de copt. Amesteci sosul de roșii cu busuiocul uscat, apoi îl torni peste aluat, într-un strat uniform. Presari cașcavalul  ras.

Speli roșiile, îndepărtezi cotorul, apoi tai rondele de 5-6 mm grosime. Le așezi în tavă, le condimentezi cu sare și piper, apoi le stropești cu uleiul de măsline. Dacă dorești, pui câteva crenguțe de cimbru proaspăt. 

Dai tarta la cuptor 10 minute, apoi o scoți și presari telemeaua fărâmițată. Reduci temperatura la  170 °C și mai coci 15-20 de minute.

Budincă de linte cu brânză

Ingrediente

250 g linte maro

150 g brânză Cheddar

750 ml supă de legume sau apă

1 ceapă albă

2 linguri ulei vegetal

3 ouă

50 g parmezan ras 

½ linguriță pudră de chili

½ linguriță coriandru măcinat 

1 lingură pastă de roșii

sare

piper

Citește și Lasagna cu tofu şi ciuperci: rețetă vegană

Încingi uleiul într-un vas și sotezi ceapa tocată, la foc mic, 4-5 minute. Torni pasta de roșii, omogenizezi și mai ții pe foc un minut. Adaugi lintea, presari condimentele, sare și piper, după gust, torni supa sau apa și amesteci. Acoperi cu un capac și lași lintea să fiarbă până ce lichidul e absorbit în totalitate, apoi stingi focul. După ce s-a răcorit, torni compoziția într-o tavă dreptunghiulară cu pereți înalți, unsă cu puțin ulei.

Într-un bol, bați ouăle cu un praf de sare, încorporezi parmezanul ras și omogenizezi. Transferi amestecul de ouă peste linte, adaugi brânza Cheddar rasă și dai tava la cuptor 30-35 de minute, până ce budinca prinde o crustă aurie. Lași la răcorit înainte de servire.

Spaghete cu usturoi și ardei iute (Aglio Olio Peperoncino - AOP)

Ingrediente

500 g spaghete

2 linguri unt nesărat

3 linguri ulei de măsline

9-10 căței mari de usturoi

1 ardei iute, roșu

pătrunjel, pentru decor

sare

piper

100 g parmezan ras, opțional

Fierbi pastele în apă cu puțină sare, conform instrucțiunilor de pe ambalaj, apoi le lași la scurs într-o strecurătoare. Încingi uleiul într-o tigaie, adaugi untul și sotezi usturoiul tăiat felii subțiri, la foc mic, 1-2 minute, până s-a înmuiat. Adaugi ardeiul iute feliat, torni 100 ml din apa în care au fiert pastele, transferi spaghetele, amesteci și asezonezi cu sare și piper după gust.

Mai ții pe foc mediu până ce lichidul a fost absorbit de paste. Servești preparatul cald, decorat cu pătrunjel proaspăt tocat și, dacă dorești, cu parmezan ras.

FOTOGRAFII Shutterstock