Chifteluțele suedeze sunt turcești. Secretele preparatului suedez

Chifteluţele suedeze au fost făcute celebre în toată lumea de un mare retailer de mobilă, care le servește în restaurantele sale. Totuși, acest preparat are origini turceşti.

chiftelute suedeze shutterstock 1934628947 jpg

Chifteluțele suedeze sunt savurate în întreaga lume FOTO Shutterstock

Cu ceva vreme în urmă, pe contul oficial de Twitter al Suediei a dat fost făcut următorul anunț. „Chiftelutele suedeze se bazează de fapt pe o reţetă pe care regele Carol al XII-lea a adus-o acasă din Turcia la începutul secolului al XVIII-lea. Să respectăm realitatea“.

Evident, suedezii au adapat rețeta, care nu mai are atât de multe condimente și include și carne de porc. Însă sursa de inspirație rămâne.

Iată cum prepari chifteluțele suedeze cu sos și piure de cartofi.

Ingrediente

1 kg carne tocată (amestec porc și vită)

90 g pesmet

100 ml ulei

1 ceapă albă

4 căței de usturoi

2 ouă

½ legătură pătrunjel

½  linguriță ienibahar măcinat

¼ linguriță nucșoară

sare

piper alb

Pentru sos:

250 ml supă de vită

1 lingură făină 

100 ml smântână lichidă pentru gătit (32 % grăsime)

1 lingură unt 

sare

piper

Pentru piure:

1 kg cartofi albi

100 g unt nesărat 

100 ml smântână lichidă pentru gătit

sare

piper

dulceață de merișoare, opțional

Află cum faci Chifle suedeze umplute cu frișcă (Semla)

Într-un bol larg, combini carnea tocată cu ouăle, pesmetul, ienibaharul, nucșoara, sare și piper, după gust, ceapa tocată, usturoiul dat prin răzătoarea mică și pătrunjelul mărunțit. Cu palmele umede, formezi chiftelele și le prăjești în ulei, la foc mediu, până sunt rumenite.

Pentru sos, topești untul în același vas, presari făina, lași să fiarbă un minut la foc mic, amestecând continuu. Torni treptat supa de vită, asezonezi cu sare și piper după gust și mai ții pe foc 4-5 minute, până ce sosul se îngroașă, amestecând frecvent. Stingi focul, adaugi smântâna lichidă și omogenizezi.

Pentru piure, cureți, speli și tai cartofii cuburi. Fierbi cartofii în apă cât să-i cuprindă, cu un praf de sare, la foc mediu până ce s-au gătit complet, apoi îi scurgi. Îi pasezi, adaugi smântâna lichidă, untul, sare și piper, după gust și omogenizezi compoziția.

Servești preparatul cald, dacă dorești cu dulceață de merișoare, și îl decorezi după imaginație.

Citește și Chifteluţe de cod la cuptor