Langoși cu smântână, usturoi și cașcaval. Cum le faci exact ca la gogoșerie
Deși sunt un preparat simplu, nepretențios, langoșile adună în ele multă savoare, din doar câteva ingrediente. Aceste gogoși tradiționale ungurești, servite, în principal, cu usturoi și smântână, sunt versatile și pot fi mâncate cu diverse alte toppinguri.
Langoșii se servesc, de obicei, cu smântână, usturoi și cașcaval FOTO Shutterstock
Inițial, langoșile nu erau prăjite, ci coapte. În ziua în care se cocea pâinea pentru restul săptămânii, în fiecare gospodărie, resturile de aluat erau întinse sub formă de lipie și coapte în gura cuptorului. Fiind subțiri, se coceau mai repede. Erau mâncate fierbinți, la micul dejun.
Astăzi, langoșile sunt un preparat stradal populară în Ungaria, dar și în România. Dacă deja îți este poftă de langoși aburind, iată cum le poți pregăti chiar tu.
Ingrediente
500 g făină
150 ml lapte integral
100-150 ml apă
20 g zahăr tos
½ linguriță sare
20 ml ulei
ulei, pentru prăjit
Pentru servit:
300 g smântână fermentată (15% grăsime)
4-5 căței de usturoi
300 g cașcaval
alte toppinguri, după preferință
Citește și Papricaș de pui: secretele celui mai bun papricaș. Nu folosi ulei și nici apă!
Într-un bol, amesteci laptele cald, presari drojdia fărâmițată, pui o lingură de făină și amesteci. Lași maiaua într-un loc cald, 20-25 de minute, să se activeze drojdia.
Într-un vas larg, cerni făina, adaugi zahărul tos, sarea, apoi torni maiaua, apa călduță și uleiul și începi să amesteci. Frămânți aluatul până devine omogen sau poți face acest lucru în bolul mixerului planetar, folosind cârligul pentru aluat. Aluatul trebuie să fie mai moale. Îl transferi într-un vas curat, uns cu puțin ulei, îl acoperi cu folie alimentară și îl lași la dospit aproximativ o oră și jumătate, până când își dublează volumul.
După ce aluatul a dospit, cu palmele unse cu ulei, începi să formezi din bile de dimensiuni egale (aproximativ 10-12 bucăți). Îți ungi palmele cu ulei ori de câte ori e nevoie.
Pui uleiul la încins într-o tigaie încăpătoare și adâncă. Pe suprafața de lucru unsă cu ulei, începi să aplatizezi bucățile de aluat cu mâinile, până ce obții langoșii, care trebuie să aibă un diametru de aproximativ 15-17 cm și o grosime de un cm.
Prăjești langoșii pe rând, în baie de ulei, până ce sunt rumenite pe ambele părți. Le scoți pe prosoape de hârtie, pentru a absorbi surplusul de ulei.
Zdrobești usturoiul și îl amesteci cu smântâna. Pui pe langoșii fierbinți un strat de smântână cu usturoi și presari cașcavalul ras, dar poți folosi orice alt topping dorești (brânză de oaie, ketchup, bacon, verdeață etc.). Servești langoșii fierbinți.
Citește și Churros: cum prepari rapid delicioasele gogoşi spaniole