Cu usturoi, vă rog! 3 rețete inedite cu usturoi: aromă subtilă și gust desăvârșit

Când vine vorba de usturoi, unii îl iubesc și l-ar mânca cu orice, în timp ce alții nu-l suportă. Mirosul lui puternic poate fi inhibant, dar, gătit cum trebuie, usturoiul are o aromă subtilă și un gust desăvârșit, așa că nu trebuie să te mai „temi“ de el.

supa crema usturoi shutterstock 1886842921 jpg

Usturoiul, un ingredient sănătos și gustos FOTO Shutterstock

Iată 3 rețete inedite și deosebite, în care usturoiul e ingredientul principal.

Supă cremă de usturoi

Ingrediente

4 căpățâni mari de usturoi

1 l supă de legume sau apă 

2 cepe albe

200 ml smântână lichidă pentru gătit (30% grăsime)

50 g parmezan ras, opțional

50 g unt 

1 linguriță cimbru uscat

1 linguriță coajă rasă de lămâie bio

sare

piper

Topești untul într-un vas și sotezi ceapa tocată, cățeii de usturoi întregi (descojiți) și cimbrul, 7-8 minute, la foc foarte mic, amestecând ocazional. Torni supa sau apa, pui coaja de lămâie, sare și piper, după gust. Omogenizezi și mai ții pe foc 15-20 de minute.

Cu un blender vertical, mixezi compoziția la viteză medie până ce obții un piure, apoi torni smântâna lichidă și, dacă dorești, parmezanul ras. Omogenizezi și mai lași pe foc 1-2  minute, fără să dea în clocot. Servești supa cremă caldă, cu pâine prăjită și o decorezi după imaginație.

Citește și Chifle pufoase cu unt și usturoi verde

Baghetă cu unt și usturoi

Ingrediente

1 baghetă

50 g unt

6-8 căței mari de usturoi

ierburi aromatice, după preferință (busuioc, pătrunjel, rozmarin etc.)

150 g mozzarella

sare

piper

Zdrobești usturoiul și tai mărunt ierburile aromatice. Pui într-un castron untul moale, adaugi usturoiul, ierburile, sare și piper, după gust, apoi omogenizezi.

Preîncălzești cuptorul la 200 °C. Tai bagheta pe lung, scobești miezul și o ungi în interior cu pasta de unt. Presari mozzarella rasă și pui bagheta într-o tavă, la cuptor, 15-20 de minute. Când brânza e topită și bagheta rumenită, o scoți, o tai felii și o servești imediat.

Pastă cu feta și usturoi copt

Ingrediente

2 căpățâni de usturoi

2 linguri ulei de măsline

200 g feta

80 g smântână fermentată (25% grăsime)

sare

piper

Speli usturoiul, apoi tai căpățânile transversal. Presari sare și torni uleiul de măsline, învelești usturoiul în folie de aluminiu și îl dai la cuptor, la 170 °C, 25-30 de minute, până e copt și ușor caramelizat. Îl lași la răcit, apoi îl cureți de coajă.

Pui usturoiul copt în blender, adaugi brânza feta sfărâmată, smântâna, sare, dacă mai e cazul (deoarece brânza e sărată) și piper, după gust. Mixezi până ce obții o pastă fină. O decorezi cu măsline și o servești cu pâine prăjită.