Cu usturoi, vă rog! 3 rețete inedite cu usturoi: aromă subtilă și gust desăvârșit
Când vine vorba de usturoi, unii îl iubesc și l-ar mânca cu orice, în timp ce alții nu-l suportă. Mirosul lui puternic poate fi inhibant, dar, gătit cum trebuie, usturoiul are o aromă subtilă și un gust desăvârșit, așa că nu trebuie să te mai „temi“ de el.
Usturoiul, un ingredient sănătos și gustos FOTO Shutterstock
Iată 3 rețete inedite și deosebite, în care usturoiul e ingredientul principal.
Supă cremă de usturoi
Ingrediente
4 căpățâni mari de usturoi
1 l supă de legume sau apă
2 cepe albe
200 ml smântână lichidă pentru gătit (30% grăsime)
50 g parmezan ras, opțional
50 g unt
1 linguriță cimbru uscat
1 linguriță coajă rasă de lămâie bio
sare
piper
Topești untul într-un vas și sotezi ceapa tocată, cățeii de usturoi întregi (descojiți) și cimbrul, 7-8 minute, la foc foarte mic, amestecând ocazional. Torni supa sau apa, pui coaja de lămâie, sare și piper, după gust. Omogenizezi și mai ții pe foc 15-20 de minute.
Cu un blender vertical, mixezi compoziția la viteză medie până ce obții un piure, apoi torni smântâna lichidă și, dacă dorești, parmezanul ras. Omogenizezi și mai lași pe foc 1-2 minute, fără să dea în clocot. Servești supa cremă caldă, cu pâine prăjită și o decorezi după imaginație.
Citește și Chifle pufoase cu unt și usturoi verde
Baghetă cu unt și usturoi
Ingrediente
1 baghetă
50 g unt
6-8 căței mari de usturoi
ierburi aromatice, după preferință (busuioc, pătrunjel, rozmarin etc.)
150 g mozzarella
sare
piper
Zdrobești usturoiul și tai mărunt ierburile aromatice. Pui într-un castron untul moale, adaugi usturoiul, ierburile, sare și piper, după gust, apoi omogenizezi.
Preîncălzești cuptorul la 200 °C. Tai bagheta pe lung, scobești miezul și o ungi în interior cu pasta de unt. Presari mozzarella rasă și pui bagheta într-o tavă, la cuptor, 15-20 de minute. Când brânza e topită și bagheta rumenită, o scoți, o tai felii și o servești imediat.
Pastă cu feta și usturoi copt
Ingrediente
2 căpățâni de usturoi
2 linguri ulei de măsline
200 g feta
80 g smântână fermentată (25% grăsime)
sare
piper
Speli usturoiul, apoi tai căpățânile transversal. Presari sare și torni uleiul de măsline, învelești usturoiul în folie de aluminiu și îl dai la cuptor, la 170 °C, 25-30 de minute, până e copt și ușor caramelizat. Îl lași la răcit, apoi îl cureți de coajă.
Pui usturoiul copt în blender, adaugi brânza feta sfărâmată, smântâna, sare, dacă mai e cazul (deoarece brânza e sărată) și piper, după gust. Mixezi până ce obții o pastă fină. O decorezi cu măsline și o servești cu pâine prăjită.