Secretele celei mai bune ciorbe de burtă. Cum alegi burta, cât timp o fierbi, când se pune usturoiul

ciorba de burta shutterstock 475445284 jpg

Ciorba de burtă a intrat în patrimoniul gastronomic al românilor și este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare de la noi. E drept, nu tuturor le place acest preparat, dar dacă te numeri printre cei care ar mânca oricând ciorbă de burtă, iată cum prepari o variantă senzațională.

Ciorba de burtă e nelipsită din meniurile restaurantelor, indiferent de zonă și de anotimp. Însă o poți pregăti oricând acasă și, chiar dacă necesită timp, rezultatul final merită. Sunt câteva reguli importante de care trebuie să ții cont pentru a te bucura de o ciorbă de burtă deosebită.

Burta este, evident, ingredientul principal, de aceea trebuie aleasă cu grijă. Chiar dacă timpul de gătire va crește, alege întotdeauna burtă proaspătă, bucăți întregi și nu burtă prefiartă, tăiată fideluță. Burta proaspătă este mult mai gustoasă, va aromatiza zeama și are o textură diferită, spre deosebire de cea prefiartă. Următoarea regulă este să speli foarte bine burta, iar înainte de a o pune la fiert să o ții 1-2 ore în apă rece, cu puțin oțet, pentru a îndepărta mirosul pregnant.

Este absolut necesar să folosești în ciorba de burtă și oase de vită cu măduvă. Acestea vor aromatiza zeama, iar diferența de gust se va simți. Totodată, pentru un plus de aromă, trebuie să pui la fiert legume: morcov, ceapă, ardei etc.

Citește și Cea mai bună ciorbă rădăuțeană. Secretele unui preparat delicios 

Cantitatea de apă trebuie să fie generoasă (7-8 litri), deoarece burta și oasele vor fi fierte la foc mic, un timp îndelungat (4-6 ore, până ce burta este foarte moale și furculița intră foarte ușor în ea).

Nu pune niciodată usturoiul în oală, deoarece cantitatea de ciorbă este destul de mare și o vei consuma în 2-3 zile. În acest timp, usturoiul își va modifica gustul și, implicit, gustul ciorbei se va schimba. Adaugă uturoiul zdrobit în momentul servirii, în farfurie.

Iată și rețeta celei mai bune ciorbe de burtă.

Ingrediente   

2-2,5 kg burtă proaspătă de vită

1,5 kg oase de vită (cu măduvă)

2 cepe

2 morcovi

1 rădăcină mică țelină

1 ardei gras

8-10 gălbenușuri

600 g smântână fermentată (25% grăsime)

400 ml smântână lichidă de gătit (20% grăsime)

sare

oțet alb

usturoi

gogoșari murați, pentru servit (opțional)

Speli bine burta de vită, apoi o lași o oră în apă rece, în care ai pus 2-3 linguri de oțet. O clătești din nou în câteva ape, speli bine și osele și le pui la fiert împreună, într-o oală mare, cu 7 litri de apă.

Iei spuma formată cu o paletă, apoi lași burta la fiert, sub capac, 3 ore, la foc mediu. Cureți toate legumele, le speli și le pui întregi în oală. Condimentezi cu sare și fierbi până ce burta este foarte bine pătrunsă și moale, aproximativ 1-2 ore. Strecori zeama, o pui într-o oală curată și lași burta la răcorit, apoi o tai mărunt.

Într-un castron încăpător, amesteci gălbenușurile cu smântâna de gătit și cu smântâna fermentată. Torni câteva polonice cu supă ca s-o diluezi, apoi răstorni amestecul înapoi în oală. Pui și burta și condimentezi cu oțet, după gust.

Servești ciorba fierbinte, adăugând în farfurie, în momentul servirii, usturoiul zdrobit. Evită să pui usturoiul în oală, deoarece va oxida și va altera gustul ciorbei după 1-2 zile.

Dacă dorești, când o servești, poți adăuga feliuțe de gogoșar murat, smântână și ardei iute.

FOTO Shutterstock