Zacuscă de vară: rețeta lui Horia Vîrlan. Ce ingredient special folosește bucătarul

zacusca de vinete horia virlan shutterstock 1824405308 jpg

Chiar dacă toamna este sezonul conservelor și al murăturilor de tot felul, nimic nu ne împiedică să ne răsfățăm cu o zacuscă de vară, plină de legume gustoase din grădină.

Horia Vîrlan împărtășește rețeta sa în care folosește ingrediente clasice – vinete, ardei, ceapă – dar adaugă, pentru un plus de savoare, un ingrediente spcial: vin alb.

Iată cum poți pregăti deliciosul preparat, după rețeta din cartea „Bucatele noastre“, scrisă de celebrul bucătar.

Ingrediente

2 vinete medii

3 gogoșari, curățați și spălați

1 ceapă mare, curățată

4 ciuperci

1 morcov, curățat

3 căței de usturoi, curățați

1 țelină mică, curățată

2 foi de dafin

1 pahar ulei de floarea-soarelui

1 pahar vin alb, sec

1 linguriță pătrunjel tocat

1 linguriță de sare

7-8 boabe de piper negru

Crestați vinetele longitudinal, în cruce, începând de la un centimetru de cotor, până la 1,5 cm de vârf. Încingeți cuptorul la purere maximă, apoi așezați vinetele pe grătarul cuptorului și coaceți-le 25-30 de minute, până când pulpa acestora se desprinde de coajă.

Citește și Cum alegi, cum coci și cum cureți perfect vinetele

Lăsați la răcorit vinetele, le curățați și le așezați într-o strecuratoare, ca să se scurgă lichidul amar. Tăiați ceapa și ardeii bucăți și dați-le prin mașina de tocat, împreună cu ciupercile spălate și cu vinetele. Dați morcovii prin răzătoarea cu ochiuri mari.

Încingeți uleiul într-o cratiță și sotați timp de o oră, la foc domol, legumele tocate. Pentru un plus de aromă și gust, turnați vinul peste legume, adăugați foile de dafin, boabele de piper, cățeii de usturoi întregi și sarea. Fierbeți tot la foc domol încă o oră sau până când se ridică uleiul la suprafață.

Lăsați zacusca să se răcească și presărați pătrunjel tocat. Serviți cu ceapă roșie  și cu pâine prăjită.

FOTO Shutterstock