Cea mai bună salată de vinete. Cum alegi, cum coci și cum cureți perfect vinetele
În niciun anotimp vinetele nu au atâta aromă și gust cum au vara. Simple sau în combinații cu alte legume, carne sau brânzeturi, vinetele sunt versatile și pot aduce în fiecare zi un plus de savoare la masa ta.
Totuși, salata de vinete este, de departe, preferata tuturor. Dacă ții cont de câteva sfaturi, de la alegerea legumelor, până la modul de preparare, vei obține un preparat perfect.
În primul rând, se aleg vinete mari, bine coapte, iar un indiciu este culoarea cât mai închisă: vinețiu spre negru. Vinetele pot fi coapte în cuptor, pe aragaz, la flacără sau pe foc de lemne. Pentru un gust cu-adevărat autentic, este indicat să le coci pe foc de lemne sau măcar pe aragaz, pentru că gustul ușor afumat este ceea ce completează cu-adevărat salata de vinete.
Vinetele se coc pe întorcându-se rapid pe toate părțile, apoi se lasă 5 minute la „odihnit“, înainte de a le curăța. Deși mulți recomandă curățarea rapidă, sub jet de apă, aceasta este o mare greșeală, deoarece se va pierde toată aroma, precum și gustul afumat.
Vinetele se curăță cât sunt fierbinți, după o metodă foarte simplă: se pun pe un tocător, se despică pe lung, iar cu ajutorul unei linguri se îndepărtează coaja și se scoate miezul.
Următorul pas este să presărați puțină sare grunjoasă și să lăsați vinetele la scurs o oră. Abia apoi vinetele se toacă, grosier sau mărunt, după preferință și se prepară salata.
Ingrediente
500 g vinete coapte și scurse
100 ml ulei
sare, după gust
1 ceapă, opțional
Pui vinetele tocate într-un castron, presari puțină sare și amesteci viguros 2-3 minute, până ce vinetele se albesc. Poți face acest pas și cu ajutorul unui mixer. Începi să torni uleiul în fier subțire, continuând să mixezi. Când uleiul e încorporat și salata a crescut în volum, devenind pufoasă și aerată, este gata.
Dacă dorești, poți adăuga ceapă tăiată mărunt. O ții la frigider câteva ore înainte de servire, să se întrepătrundă aromele.
FOTOGRAFII Shutterstock