3 reţete de prăjituri faimoase româneşti

Deserturile cele mai populare în bucătăriile gospodinelor sunt şi cele mai gustoase, astfel că dacă ai poftă de dulce şi vrei să prepari ceva cu adevărat savuros, îţi facem o sugestie de 3 reţete de prăjituri faimoase româneşti. Cozonacul nu putea lipsi din această listă, căci se află printre preferinţe.
Prăjituri faimoase româneşti. Reţetă de Negresă
Ingrediente pentru reţeta de negresă
- 200 g zahăr
- 2 ouă
- esenţă de vanilie
- 100 g unt
- 60 g făină
- 40 g cacao
- praf de copt
- sare
Mod de preparare reţeta de negresă
Într-un bol bate cu ajutorul unui tel ouăle, zahărul şi esenţa de vanilie. Adaugă untul şi amestecă bine, apoi încorporează praful de copt, sarea, cacao şi făina. Amestecul obţinut este blatul negresei.
Foloseşte o tavă de copt în care e necesar să pui hârtie de copt şi toarnă prăjitura nivelând-o deasupra. Baga la copt timp de jumătate de oră.
Verifică folosind o scobitoare dacă negresa este gata. Las-o câteva minute la răcit apoi taie în bucăţi şi serveşte-o simplă sau cu îngheţată.
Poftă bună!
Prăjituri faimoase româneşti. Reţetă de chec
Ingrediente pentru reţeta de chec
- 150 g făină
- 200 g zahăr
- 30 ml ulei
- 30 g cacao
- 6 ouă
- 1 lămâie
- praf de copt
Mod de preparare reţeta de chec
Într-un bol înalt bate bine gălbenuşurile şi amestecă-le cu zahărul, după care adaugă treptat uleiul şi mixează bine. Poţi folosi un tel sau un mixer electric.
Într-un alb castron, bate albuşurile spumă şi adaugă sucul de la lămâia stoarsă. Adaugă praful de copt şi făina şi amestecă până când obţii o compoziţie omogenă.
Separă o treime din compoziţie şi adaugă cacao în ea. O vei folosi pentru a obţine un chec bicolor.
Încălzeşte cuptorul, iar între timp foloseşte o tavă îngustă pe care e necesar să o ungi un puţin ulei. Toarnă compoziţia simplă apoi, deasupra, pe cea amestecată cu cacao.
Bagă la cuptor şi lasă 60 minute la foc mediu. Verifică dacă este copt cu ajutorul scobitorii. Se lasă la răcit, apoi se taie felii şi se pudrează, după preferinţe.
Prăjituri faimoase româneşti. Cozonac cu nucă şi stafide
Ingrediente Cozonac cu nucă şi stafide
Pentru aluat:
- 1 kg făină
- 1 linguriţă sare
- 400 ml lapte
- 300 g zahăr
- 50 g drojdie
- 4 gălbenuşuri
- 200 ml ulei
- 1 lămâie
- esenţă de rom
- esenţă de vanilie
Pentru umplutură:
- 250 g nucă măcinată
- 4 albuşuri
- 150 g zahăr
- 3-4 linguri de cacao
- 50 g stafide
- esenţă de rom
- esenţă de vanilie
- 4 linguri ulei
- 1 gălbenuş pentru uns cozonacii
Aluatul se pregăteşte punând în făină drojdia, laptele, aromele şi gălbenuşurile frecate în prealabil cu puţin ulei. Nu uita să adaugi un praf de sare pentru gust. Încorporează bine toate ingredientele şi frământă bine până când coca este gata. Se lasă lângă o sursă de căldură pentru a creşte timp de 60 de minute.
Între timp, se prepară umplutura. Se bat albuşurile spumă cu zahărul, se adaugă esenţele, cacao şi nuca măcinată.
După ce aluatul a crescut, se împarte în părţi egale, se fac foi, se pune umputura, apoi se adaugă stafidele, se rulează şi se împletesc pentru a obţine cozonacii.
Se lasă să crească încă jumătate de oră în tăvile tapetate înainte cu hârtie de copt, apoi se bagă la cuptor timp de o oră. Imediat ce sunt scoşi din cuptor se ung cu gălbenuş şi se adaugă mac, scorţişoară sau zahăr pudră.