Cum se face cozonacul transilvănean
Gospodinele din Transilvania sunt renumite pentru mâncărurile lor bune de-ţi lasă gura apă. Prepară şi tu cozonacul transilvănean, nelipsit de pe mese la sărbători.
De ce ai nevoie pentru cozonac
Pentru aluat
100 ml apă la temperatura camerei
4 gălbenuşuri
2 linguri ulei
2 linguri miere
2 linguriţe drojdie uscată
450 g făină
1 praf de sare
¾ linguriţă scorţişoaară
2 linguri zahăr
3 linguri unt
Pentru uns
1 ou
1 gălbenuş
1 lingură apă
Cum se prepară cozonacul
Combini apa cu gălbenuşurile, uleiul, mierea, drojdia şi 200 g de făină. Amesteci până când se omogenizează, apoi adaugi restul de făină combinat cu sarea. Frămânţi până când obţii un aluat omogen, care nu se mai prinde de mâini. Îl laşi să crească aproximativ o oră, la temperatura camerei. Ungi cu puţin unt topit o tavă de cozonac. Separat, amesteci oul cu gălbenuşul şi apa.
Întinzi aluatul într-o foaie nu foarte subţire, pe care o ungi cu untul topit rămas. Presari scorţişoara şi zahărul, apoi rulezi. Aşezi cozonacul în tavă şi-l laşi la crescut, apoi îl ungi cu oul bătut şi-l dai la cuptor până când se rumeneşte.