Organizaţia Mondială a Sănătăţii: „Vremea antibioticelor trece“

antibiotice jpeg

Mâncarea reprezintă, de multe ori, un medicament. Unul natural, evident, pentru că în natură avem la dispoziţie o multitudine de plante, fructe, legume şi seminţe care pot remedia diverse afecţiuni. Însă, în cazul unor probleme serioase de sănătate, este strict necesar să consultaţi medicul înainte de a folosi „după ureche“ orice tip de medicaţie şi în special antibiotice.

Rezistenţa la antimicrobiene este o ameninţare din ce în ce mai mare pentru sănătatea publică, la nivel mondial, se arată într-un comunicat al Biroului pentru România al  Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Se estimează că 700.000 de oameni mor în fiecare an, din cauza infecţiilor cu bacterii multirezistente, dintre care 33.000 în Uniunea Europeană. O estimare efectuată cu datele comunicate pentru anul 2015 plasa România pe locul 3 între statele UE privind impactul infecţiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice (o estimare de 1740 decese, afectări de durată ale stării de sănătate).

Potrivit raportului elaborat de către Centrul European de Control al Bolilor (ECDC) în România, în anul 2017 se remarcă o tendinţă uşoară de reducere a consumului total de antibiotice în medicina umană (cu 12% faţă de anul 2015), însă cu păstrarea consumului crescut de antibiotice de rezervă şi a celor cu risc sporit de selectare de bacterii rezistente, în special în sectorul spitalicesc.

Informaţiile au fost prezentate în cadrul unui seminar organizat de către Societatea Română de Microbiologie, în parteneriat cu Biroul pentru România al  Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Seminarul a avut ca temă rezistenţa la antimicrobiene. Seminarul s-a desfăşurat în cadrul Săptămânii Mondiale şi Europene a Conştientizării asupra utilizării Antibioticelor, care este marcată anual în luna noiembrie. Cu această ocazie, au fost prezentate date privind rezistenţa bacteriilor implicate în producerea infecţiilor invazive şi consumul de antibiotice la nivelul Uniunii Europene, inclusiv în România, pentru anul 2017.