Păstrăv somonat cu sos alb

Salmon trout jpeg

O reţetă deosebită, cu care-i vei suprinde pe cei dragi. Iată cum se prepară păstrăv somonat cu sos alb.

De ce ai nevoie pentru păstrăv somonat cu sos alb

4 păstrăvi somonaţi potriviţi › ulei › oregano Pentru sos: › 20 g unt › 20 g făină › 200 ml lapte › 30 ml smântână › 1 vârf cuţit piper › sare › ulei Pentru garnitură: › 150 g orez cu bob lung › unt › sare Pentru decor: › 4 tije de rozmarin sau tarhon › frunze de ceapă chivas

Cum se prepară păstrăv somonat cu sos alb

Speli orezul în 3-4 ape şi-l pui la fiert. Când este gata, îl scurgi şi-l pui într-un bol. Îl amesteci cu untul şi sarea, după gust. Acoperi vasul cu un capac. Cureţi peştele, îl speli şi-l usuci pe şerveţele de bucătărie. Îl condimentezi pe interior cu oregano. Încingi puţin ulei într-o tigaie antiaderentă şi prăjeşti păstrăvii, pe rând, câte 5 minute pe fiecare parte. Când sunt gata, îi pui pe un platou şi-i acoperi cu un capac, să nu se răcească.

Pentru sos, pui untul la topit într-o cratiţă şi adaugi făina. Căleşti la foc mediu, amestecând continuu până când compoziţia se omogenizează şi devine gălbuie. Stingi cu laptele rece şi continui să amesteci. Cand sosul clocoteşte şi începe să se îngroaşe, adaugi sare şi piper. Mai laşi să fiarbă 10 minute. Apoi adaugi smântâna şi laşi la fiert încă 5 minute. Pentru o consistenţă mai fină, trebuie să strecori sosul printr-o sită sau prin tifon.

În momentul servirii, torni câteva linguri de sos alb pe o farfurie, aşezi peştele fără piele şi adaugi două cupe de orez. Decorezi cu frunze tocate de ceapă chivas şi tije de rozmarin sau de tarhon şi serveşti peştele cald.