Povestea balmoşului de la Albac
Cu Albac, comună situată în partea de nord-vest a judeţului Alba, pe Arieşul Mare, natura a fost extrem de generoasă. Traseul pitoresc te aşteaptă oricând să porneşti în călătorie, pentru că la capătul lui vei afla oameni, tradiţii şi locuri pe care cu greu le vei putea uita.
Pe placul gurmanzilor
M-am oprit asupra balmoşului preparat de Grigore Chindriş, câştigătorul concursului. El a folosit o reţetă moştenită din moşi-strămoşi, preparată la stâna familiei sale de pe Valea Izei, din Maramureş. Acolo, pe lângă arta de a combina ingredientele, a mai învăţat un lucru: orice ai pune în balmoş, dacă nu adaugi şi dragoste nu îţi iese nimic. Balmoşul „este o poveste care se deapănă pe măsură ce laptele, smântâna, untul, caşul şi mălaiul se topesc şi se întrepătrund deasupra focului care trosneşte sub ceaun“, spune Grigore Chindriş, care s-a pregătit cu mult timp înainte pentru concursul gastronomic. A avut doar ingredient de calitate şi şi-a confecţionat şi o „cujbă“ ca să-I susţină ceaunul şi pe care să o poată roti în afara jarului atunci când amestecă mălaiul, ce trebuie, musai, să fiarbă la foc domol. Aici, Grigore mai are o povaţă: „Dacă mămăliga din balmoş nu este bine fiartă, capeţi, la scurt timp după ce o mănânci, nişte semnale neplăcute de la burtă“. Aşa că maramureşeanul, îmbrăcat în strai popular, s-a înarmat cu răbdare şi a amestecat în tuci până când untul a început să iasă deasupra. Cei trei membri ai juriului au primit câte o strachină de lut în care se „odihnea“, după atâta învârtitură, mălaiul auriu şi bine fiert.
Pentru degustare li s-au oferit linguri de lemn, luate de la meşterii populari prezenţi la târg. Nu se cădea să serveşti bunătate de balmoş strămoşesc în farfurii de plastic, cu linguri de inox.
Marele premiu
Juriul a cerut reţeta, iar Grigore nu s-a ferit să le-o dea, pentru că ştia că nu ingredientele sunt secretul. Iată ce am aflat trăgând cu urechea: se încinge ceaunul, se pune untul, iar când acesta s-a topit, se toarnă laptele. În timp ce amestecul fierbe domol, se dă drumul caşului de oaie tăiat cubuleţe în lichidul fierbinte. Se potriveşte de sare, se toarnă mălaiul şi se amestecă până iese untul deasupra. Asta este povestea preparării unui balmoş care a luat marele premiu la concursul de gastronomie de la Târgul Naţional de Turism Rural de la Albac.
Poate să ziceţi că nu vam dat cantităţile ingredientelor folosite. V-aş spune dacă aş şti, dar cred că şi aici este un secret, pe care concurentul nu s-a grăbit să mi-l dezvăluie.
Text: Maria Belu
Foto: Arhiva personala A.N.T.R.E.C Alba