Sarmale de ştevie, reţetă de sezon
Cunoscută la noi în ţară şi sub numele de Dragavei sau ştevie creaţă, această plantă (Rumex crispus) are frunze lungi şi comestibile, pe care le poţi folosi inclusiv în reţetele de sarmale. Aşa că primăvara aceasta profită de oferta de ştevie de pe tarabele din piaţă şi testează o reţetă delicioasă de sarmale.
Sarmale de ştevie – Ingrediente
5 frunze de ştevie
1 litru de apă
Pentru umplutură
200 g carne tocată de vită
2 cepe verzi, tocate
câteva fire de mentă, tocate
câteva frunze de fenicul, tocate
2 linguri ulei
sare, după gust
piper negru măcinat, după gust
chimion, după gust
1/2 cană de apă
1/2 lămâie
Pentru sos
1 lingură ulei
2 roşii, date prin răzătoare
2 căţei de usturoi, mărunţiţi
1 linguriţă mentă uscată
iaurt, pentru servire
Sarmale de ştevie – Mod de preparare
Fierbi apa într-o oală mare şi laşi frunzele de ştevie la înmuiat. Aştepţi câteva minute ca să se înmoaie, dar nu le laşi prea mult, ca să nu se paseze. Ai grijă, deoarece sunt fragile când le înmoi în apă fierbinte. Le muţi imediat într-un vas cu apă rece. Dacă frunzele sunt late, le tai în două, pe lungime.
Le tai tijele sau codiţele şi aşezi câteva pe fundul oalei, ca să protejeze sarmalele umplute de căldura directă a aragazului.
Pentru umplutură, amesteci carnea tocată, ceapa verde, menta, sarea şi restul de condimente. Pui 1 lingură din această umplutură pe fiecare frunză, rulezi şi aşezi sarmalele în oala pregătită.
Storci zeama de la lămâie peste ele. Torni apă în oală şi le acoperi cu un capac. Fierbi sarmalele, la foc mare, până dă în clocot, apoi fierbi la foc mic. Sarmalele vor fi gata în 30 de minute.
Pentru sos, încingi uleiul, adaugi roşiile date prin răzătoare, usturoiul şi menta uscată. Ţii pe foc câteva minute, până se combină aromele. Serveşti aceste sarmale de ştevie umplute cu carne cu acest sos şi un strop de iaurt, dacă doreşti.
Sursa: www.giverecipe.com
Musaca din paste cu spanac şi ştevie