Tort cu căpşuni, cel mai ispititor desert de sezon

tort cu capsuni si crema jpeg

La petreceri sau aniversări, mai ales când ai o ofertă atât de bogată de căpşuni, trebuie să le prepari celor dragi acest tort apetisant. Vei vedea că toată lumea se va bate pentru ultima feliuţă de tort cu căpşuni.

Tort cu căpşuni - Ingrediente

Pentru blat

40 g făină 20 g amidon de porumb 35 g unt nesărat 90 g albuşuri 80 g zahăr pudră 80 g gălbenuşuri 450 g căpşuni mari fără codiţe, tăiate jumătăţi (pentru ornat şi pentru umplutură)

Pentru cremă

250 ml lapte proaspăt

esenţă de vanilie

4 gălbenuşuri

100 g zahăr pudră

35 g făină

200 g unt nesărat

1 lingură lichior de portocale

Pentru jeleu

100 g piure de zmeură

30 g zahăr pudră

5 g gelatină (foaie), înmuiată în apă rece ca gheaţa, ca să se hidrateze

Cum se prepară acest tort cu căpşuni

Pentru blat, încingi cuptorul la 200 de grade Celsius. Aşezi hârtie de copt într-o tavă de tort, cu pereţi detaşabili. Cerni făina de două ori, topeşti untul la microunde. Mixezi albuşurile până devin o spumă tare, adaugi zahărul puţin câte puţin şi continui să mixezi până obţii o compoziţie tare, lucioasă. Adaugi gălbenuşurile bătute şi amesteci bine. Pui făina în ploaie în această compoziţie şi o încorporezi cu o spatulă. Torni untul topit în aluat şi amesteci, ca să se omogenizeze. Torni aluatul în tava tapetată şi îl dai la cuptor 10-13 minute, până trece testul cu scobitoarea. Îl scoţi şi îl laşi să se răcească.

Pentru cremă, torni laptele într-o cratiţă, adaugi esenţa de vanilie şi îl fierbi. Îl iei de pe foc şi îl dai deoparte. Baţi gălbenuşurile cu zahărul până când compoziţia devine deschisă la culoare. Adaugi făina şi mixezi bine. Torni laptele care s-a mai răcit în compoziţia de gălbenuşuri, apoi pui totul la fiert într-o cratiţă. Laşi să dea în clocot, la foc mare, amestecând continuu.

Continui să amesteci crema până când se îngroaşă şi devine omogenă şi lucioasă. O iei de pe foc şi o muţi într-un castron. O acoperi cu folie de plastic şi o laşi să se răcească, apoi o dai la frigider.

Mixezi untul separat, până devine cremos, şi încorporezi în el crema de la frigider. Amesteci până se omogenizează. Pui lichiorul de portocale şi amesteci din nou. Pui crema într-un poş cu un capăt cu diametrul de 1 cm.

Laşi blatul în tavă, pui crema cu poşul, nivelând un strat subţire. Aranjezi căpşunile pe marginea tăvii cu inel detaşabil, cu partea tăiată lipită de pereţii tăvii. Distribui căpşunile în mod egal şi pui din poş restul de cremă, acoperind căpşunile. Nivelezi crema cu o spatulă. Dai tortul la frigider 20 de minute, ca să se întărească crema.

Prepari jeleul. Pui piureul de zmeură şi zahărul într-o cratiţă mică şi le fierbi până dă în clocot. Adaugi gelatina hidratată şi amesteci bine. Torni jeleul obţinut peste tort şi laşi să se răcească şi să se întărească. Scoţi pereţii tăvii, feliezi tortul şi îl decorezi cu căpşuni.

Sursa + foto: mybakingcottage.wordpress.com

mybakingcottage.wordpress.com