Bucătăria grecească

Chef Gabriela Chiriac jpeg

În bucătăria Greciei, arta culinară este o împletire între tradiţie şi modern, iar rezultatul este o bogăţie culinară extraordinară. De la preparate extrem de rafinate din peşte şi fructe de mare, până la carne de miel, de porc sau de produse lactate, bucătăria grecească are o paletă foarte largă de combinaţii, oferind fiecăruia ce-şi doreşte, în funcţie de preferinţe.

Arome exotice

Pentru a descifra cât mai mult din tainele acestei bucătării fabuloase şi pline de istorie, am stat de vorbă cu executive- chef Gabriela Chiriac, de la Taverna Meze, din Centrul Istoric al Capitalei.

Chef Gabriela a plecat în Grecia „pentru puţin timp“ şi a stat acolo 15 ani. Cunoaşte multe din secretele bucătăriei pentru că a lucrat împreună cu cheful Georgios Kritos, unul dintre cei mai apreciaţi bucătari ai Greciei. Gabriela este cea care ne-a recomandat bunătăţile pe care le vedeţi în paginile revistei. Mâncarea poate fi mai uşoară sau mai consistent în funcţie de gusturi, dar şi de zonă.

Mesele grecilor încep cu meze (gustări). Tzatziki, apoi fava, masa continuă cu tirokafteri, cremă de brânză Feta sau cu spanakokeftedes, iar exemplele pot continua.

Ca fel principal, grecii mănâncă keftedes kalokerinoi, kokkinisto moschari, viţel cu sos de roşii, servit cu orez, paste sau cartofi la cuptor ori arnaki kassandrino, carne de miel macerată în suc de portocale, boia dulce, sare, piper şi suc de lămâie. Carnea se aşază pe un pat de ceapă verde şi se dă la cuptor trei ore.

Deserturile au în ele dulceaţa şi savoarea Greciei. Baclavalele, cataiful, îngheţata sau plăcintele, dintre care amintesc portokalopita, o prăjitură cu un conţinut bogat de cremă de portocale.

Băuturile care însoţesc mâncărurile sunt ouzo, rachiul, tzipouro sau retzina, un vin de struguri în care se adaugă răşină de pin.

Horiatiki (Salată grecească)

image

Ingrediente: 1 castravete 2 roşii 1 ceapă 1 ardei verde ulei de măsline oregano oţet brânză Feta 1 mână de măsline

Se spală legumele, se taie cuburi şi se stropesc din belşug cu ulei de măsline şi cu puţin oţet. Se serveşte cu cuburi de brânză Feta, măsline, totul presărat cu oregano.

Garides saganaki (Creveţi cu sos de roşii şi brânză Feta)

image

400 g creveţi

400 ml suc de roşii

100 ml ulei

1 ceapă

câteva feliuţe de ardei iute

150 g brânză Feta

pătrunjel verde

Mod de preparare:

Se călesc în ulei ceapa şi ardeiul iute, spălate şi tăiate. Se adaugă sosul de roşii şi se fierb 10 minute. Se pun creveţii şi se lasă la foc mic să fiarbă încă 10 minute. În momentul servirii, se pune Feta, mărunţită şi se asezonează cu pătrunjel verde.

Portokalopita (Plăcintă)

image

1 pachet foi plăcintă

500 g iaurt grecesc

6 ouă

1 ceaşcă de zahăr

1 ceaşcă ulei de floarea-soarelui

coaja rasă de la 3 portocale

2 linguriţe praf de copt

sucul de la 3 portocale completat cu apă până la 500 ml

500 g zahăr

Într-o tavă se pun foile de plăcintă pliate una câte una. Se lasă să se usuce. Între timp, se pregăteşte compoziţia. Se mixează iaurtul, ouăle, zahărul, praful de copt şi coaja de portocale. Se toarnă încet uleiul până se obţine o compoziţie legată. Se răstoarnă compoziţia peste foi şi se dă la cuptor la 160 0C pentru 20 de minute. Între timp, se prepară siropul. Se fierbe apa cu sucul de portocale, zahărul şi fierbinte se răstoarnă peste plăcinta abia scoasă din cuptor. Se serveşte rece.